Mišo Sanaderu: Jesi li zadovoljan, predsjedniče?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz trećeg pokušaja glazbena zvijezda Mate Mišo Kovač danas se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je potvrdio da je na poziv optuženog bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera nastupao u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji 2007. no kazao je da za to nije dobivao novac od bivšeg stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića.

Vidno narušena zdravlja Mišo je, svjedočeći na poziv Sanaderove obrane u slučaju Fimi media, na početku svog iskaza potvrdio da je pjevao u HDZ-ovoj kampanji, rekavši da o tome postoji i ugovor koji je predao sudu. "Plaćeni su mi nastup, dnevnice, spavanje i orkestar", rekao je Kovač. No, tvrdi da novac nikada nije dobivao od Barišića, iako ga je upoznao preko Sanadera. "Za HDZ sam pjevao zbog svog sina Edija, jer je on bio član HDZ-a još od 1990.", kazao je Mišo.

U konfuznom iskazu počeo je pričati i da nikada nije želio nastupati u Srbiji iako su mu nudili 300.000 eura, govoriti o sinu i njegovu ubojstvu. "Prodao sam 200 milijuna ploča i još 300 godina me nitko neće skinuti", zaključio je Kovač.

Izlazeći iz sudnice podigao je ruku prema klupi za optuženike i upitao Sanadera: "Jesi li zadovoljan predsjedniče?".

Tužiteljstvo tvrdi da je jedna od najvećih hrvatskih zvijezda zabavne glazbe, prema Sanaderovoj ideji, za nastupe u kampanji dobivao ilegalni novac koji mu je u sjedištu carine novac iz crnog stranačkog fonda u gotovini davao Barišić. Bivši šef carine to je, među ostalim, kazao u svom istražnom iskazu pred USKOK-ovim istražiteljima, na temelju kojega je sastavljena optužnica kojom se Sanadera, HDZ kao političku stranku i ostale optuženike tereti da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli više od 70 milijuna kuna.

Nakon Miše na klupu za svjedoke došao je svećenik Slaven Milanović Litre koji je, prema tvrdnjama tužiteljstva bio posrednik između Sanadera i Marka Perkovića Thompsona koji je pred izbore 2007. navodno dobio više od pola milijuna eura iz stranačkog crnog fonda, ali ne za nastupe već kako u kampanji ne bi zapjevao za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnio dio biračkog tijela. Svjedočeći u ovom postupku Thompson je odbacio takve tvrdnje, ističući da od HDZ-a 2007. nije dobio novac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter