Mišo i Thompson nisu došli na suđenje Sanaderu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Estradne zvijezde Mate Mišo Kovač i Marko Perković Thompson danas nisu došli na suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u gdje su trebali biti ispitani kao svjedoci Sanaderove obrane u slučaju Fimi-media.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je na početku rasprave da se Mate Mišo Kovač na sudu nije pojavio zbog bolesti, dok je Marko Perković Thompson u Splitu te da se ne može vratiti do srijede.

"Supruga gospodina Kovača javila nam je da je bolestan, a gospodin Thompson je u Splitu. Nije podigao poziv na vrijeme, a kada smo stupili u kontakt s njim rekao je da ne može doći do srijede", kazao je Prodanović.

Tužiteljstvo u slučaju Fimi-media tvrdi da su oba su pjevača, prema Sanaderovoj ideji, dobivali novac iz crnog stranačkog fonda – Mišo za nastupe na predizbornim skupovima, a Thompson da se u to vrijeme suzdrži od nastupa. HDZ je, po nagađanjima koja su se ranijih godina provlačili u medijima, strahovao da Thompson ne nastupi za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnese dio biračkog tijela.

Iako je na posljednjoj raspravi bilo najavljeno da će svjedočiti i HDZ-ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Margareta Mađerić ni ona nije došla na suđenje u kojemu se Sanadera, HDZ i ostale optuženike tereti za nezakonito izvlačenje novaca iz državnih institucija i tvrtki te punjenje tzv. HDZ-ovog crnog fonda HDZ-a.
 

Crnjak: Sanader nije tražio da surađujem s Fimi-mediom

Bivši predsjednik uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi-media da ga bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nikada nije tražio da surađuje s marketinškom agencijom preko koje je, po tvrdnjama tužiteljstva, izvlačen novac za HDZ-ov crni fond.

Crnjak je kazao da je optuženog bivšeg premijera upoznao u njegovu kabinetu kada ga je u nazočnosti ministra Božidara Kalmete obavijestio da će ga vlada imenovati predsjednikom uprave HAC-a.

"Čestitao mi je, a susret nije dugo trajao. Nakon toga smo se susretali na otvaranju autocesta, no nikada me nije tražio da surađujem s Fimi-medijom", posvjedočio je Crnjak.

Kazao je da se s marketinškom agencijom po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici prvi put susreo 2006. na otvorenju autoceste Županja – Lipovac.

Ta je tvrtka, dodao je, s HAC-om imala ugovore za marketinške poslove i njenim radom nije bio zadovoljan. No, pismo u kojem je izrazio nezadovoljstvo suradnjom nisu željeli supotpisati ostala dvojica članova uprave pa ga je sam poslao vlasnici agencije Nevenki Jurak i resornom ministarstvu.

Crnjak je kazao da je uprava HAC-a i inače bila nejedinstvena te je funkcionirala vrlo čudno.

"To pokazuje i činjenica da sam četiri puta podnosio ostavku. S mnogim stvarima se nisam slagao. Ako sam na neku odluku stavio veto, a upravni odbor preko moga veta donese odluku smatrao sam da moram podnijeti ostavku. No, moja je ostavka prihvaćena tek kada sam je podnio osobno premijeru", ustvrdio je Crnjak.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi se na klupi za svjedoke trebali pojaviti bivši Sanaderov ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, bivši šef uprave autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar i bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter