Misno slavlje, balinjerada, ples i zabava


U mnogim je crkvama, u mnogim gradovima, danas slavljen sveti Rok, svetac koji je svoj život izložio velikoj opasnosti skrbeći za oboljele od kuge, od koje je na kraju i preminuo. Zato ga vjernici zazivaju u raznim potrebama, a posebno u zaštitu od zaraznih bolesti. Kao svetac, sveti Rok je vrlo omiljen u našem narodu, što se vidi i po brojnim hodočašćenjima u svetišta koja su mu posvećena. Po tradiciji sveti Rok se slavi i u Brtonigli u kojoj je i jedna crkvica u samom mjestu posvećena tom svecu. Tradicija slavljenja prerasla je u pučku feštu, jednu od najpoznatijih u Istri, ispunjenu zabavnim, glazbenim i drugim sadržajima koji privlače posjetitelje.

Najstariji sudionik 89-godišnji Antonio Zenone Barnaba

Trodnevna manifestacija ove je godine bila u znaku glazbe i zabave, a jučer je slavlje počelo tradicionalnom procesijom od crkve sv. Roka, do župne crkve sv. Zenona, gdje je održano svečano misno slavlje posvećeno svetom Roku. O njegovim čudotvornim ozdravljenjima, o žrtvama koje je podnio, o njegovim porukama koje se i danas mogu primjenjivati u svakodnevnom životu govorio je, predvodeći misno slavlje don Mladen Pranjić, u sumisništvu s mjesnim župnikom Željko Rajčićem, te svećenicima gostima Antom Tončijem Jukopilom, Benjaminom Petrovićem i novim župnikom Materade Carlosom Artumor Fonsecom.

Središnji događaj drugog dana fešte svakako je bila osma balinjerada, u Istri sve popularnija smotra i vožnja u karićima, ručno izrađenim vozilima s malim kotačićima, zapravo manjim ili većim kugličnim ležajevima. Na brtoniškoj stazi našlo se gotovo 70 vozača i suvozača koji su se spuštali u maštovito izrađenim vozilima za čiju je izradu trebalo utrošiti dosta i znanja i vremena. Osim vozača iz Brtonigle i mnogih mjesta s područja Bujštine, u goste su stigli vozači sa svojim vozilima iz Motovuna, Pule, Ližnjana i drugih mjesta. Vožnju niz strmu ulicu otvorio je najstariji sudionik, 89-godišnji Antonio Zenone Barnaba, kojega je radi sigurnosti u dvosjedu vozio Dario Klabot iz Svete Marije na Krasu, veliki zaljubljenik u balinjerade i sudionik gotovo svih takvih susreta. Uz njih se provezao i mladi brtoniški općinski načelnik Paolo Klarić, a zatim i svi drugi, među kojima i mnogo mladih koji će sigurno nastaviti tradiciju. Najmlađi je bio 5-godišnji Natan Pregara, još uvijek u sigurnom maminom zagrljaju, unatoč što mu je to treća balinjerada. Pažnju posjetitelja privlačila su razna "vozila", brodice, trosjedi, a posebno avion u kojemu se vozio Drago Matoković iz Pule. Vozili su se sve niz ulicu nekoliko puta, vožnju su isprobali i neki turisti… Dobru organizaciju balinjerade potvrdili su i gosti s Velog Vrha, gdje su nedavno Brtonižani sudjelovali.

Strme ulice Brtonigle stvorene za balinjeradu

- Mi smo među prvima u ovome, primjer smo mnogima koji su počeli organizirati balinjerade poslije nas. Pripremamo svoja vozila, uvijek se nešto doda, popravi, a sudjelujemo na gotovo svim takvim manifestacijama, od Tribana, Buja, Motovuna, Pule, Opatije… Sve ih je više. Posebno se spremamo za jubilarnu desetu balinjeradu za dvije godine, to će biti pravo, spremamo posebno iznenađenje, najavljuje Luciano Pregara, koji je zajedno s Frankom Turinom i Maurizijom Bibalom ostvario tu ideju na koju ih je ponukao Dario Klabot, jer je Brtonigla sa strmim ulicama kao stvorena za takve atrakcije.

Večernji dio fešte u Brtonigli posvećen je glazbi, plesu zabavi, dobroj gastronomskoj ponudi, dobrim vinima i drugim vrstama uživanja. Mogli su posjetitelji birati i glazbu, na dva trga svirali su različiti sastavi, različitih stilova, pa su priliku imali zaplesati i stariji i mladi, svatko na svoj način. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter