Mislim da je Haustor mrtav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Darko Rundek je završio studij kazališne režije na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu, bio je glumac na filmu i redatelj kazališnih i radio drama, no ipak je mnogo poznatiji po svom glazbenom radu. Pjevac, autor i skladatelj u grupi Haustor, te autor filmske glazbe, napokon se skrasio s Rundek Cargo Orkestrom. Tijekom samostalne karijere snimio je tri albuma od kojih je «Apokalipso» pokupio sve moguce Crne mackove i Porine 1997. godine.

- Školovani ste kazališni redatelj no bavite se pretežno glazbom. Što ste vi ustvari: kazalištarac koji se bavi glazbom ili glazbenik koji se bavi teatrom i filmom?


- Više sam ipak glazbenik koji se bavi kazalištem. Ja sam se režije ostavio vec davno. Nakon par predstava koje sam režirao shvatio sam da to nije posao za mene, ali baš zbog tog redateljskog iskustva jako dobro razumijem što glazba u predstavi može dati kazalištu. Mislim da baš zbog tog redateljskog iskustva jako dobro pišem kazališnu i filmsku glazbu.

- Prvo ste poceli pjevati, pa onda skladati. Mislite li da je to prirodan slijed ili da ste mogli poceti i «naopako»?


- Ja sam pjesme poceo skladati još kad sam poceo uciti gitaru. U Haustoru je na pocetku bilo samo par mojih pjesama. Vecina su bile Šaherove. Kad nisam pisao glazbu pisao sam tekstove. Ja nisam kantautor, ni pjevac, ja sam performer. Ne bih ni poceo pjevati da nije bilo potrebe za bend.

- Je li Haustor zauvijek mrtav?


- Mislim da je mrtav i to odavno. Ali ako mislite skroz definitivno mrtav, ne znam. Svako malo se pronose glasovi o ponovnom okupljanju. Ako se svi i složimo to ce biti samo za kratko. Prolazi nam obljetnicka godina, tako da ako se ne okupimo ove godine mislim da necemo nikad.

- Koja mjesta Haustor i Cargo Orkestar zauzimaju u vašem srcu?


- Ima nešto slicno izmedu Haustora i Cargo Orkestra. I jedni i drugi su moji ljudi, moja ekipa, moji prijatelji. U mom srcu ima puno mjesta. Stanu svi unutra! (Razgovarao Vinko PERŠIC)

OVO JE IZVADAK IZ RAZGOVORA S DARKOM RUNDEKOM KOJI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter