Misli, plakat i glazba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbom nagradivanih kazališnih plakata grafickog dizajnera Atile Kapitanjija u galeriji Vincent iz Kastva Istarskog narodnog kazališta, te projekcijom drugog bloka najboljih kratkih, igranih, dokumentarnih i animiranih vojvodanskih filmova u kinu Valli preksinoc su završili jubilarni 10. Dani Vojvodine u Istri.

Karijera Atile Kapitanjija pocela je u Užicu, gdje je bio na služenju vojnog roka i gdje ga je upravitelj tamošnjeg kazališta, Zoran Stamatovic, angažirao da izradi plakate za predstave "Kad neko zazvoni" i "Hamlet" zahvaljujuci kojima se potom pojavio u godišnjem londonskom izvještaju najboljih dizajnera Europe.

Za njega kriticari i prijatelji kažu da nije licnost koja se u svom pristupu razmece rijecima i teatralnim gestama. U prirodi njegovog dizajnerskog izricaja je upravo ta karakteristika i osobina obilježila njegov rad, dakle njegove plakate. Poruke u njima su kratke, kolorit je sveden na minimum, domišljeni su u kratkoj i jasnoj formi dosjetke, a autor se ponekad koristi i šokom kako bi proizveo konsternaciju.





Da se vratimo dan unatrag: na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli u Svecanoj dvorani Tone Peruško gdje je Milorad ?uric, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informiranje Vojvodine održao predavanje na temu "Izazovi multikulturalizma".

Ista je dvorana ugostila i koncert pijanistice Tatjane Gerdec Mrda koja je malobrojnu no probranu publiku upoznala sa svojim umjetnickim videnjem reinterpretacije glazbene tradicije multikulturalnog prostora u kojem djeluje. Rezultat je u najboljim trenucima bio inspiriran koliko i izvedbeno suptilan, dok je u svojim najslabijim tockama prizivao na melodijsko pretjerivanje jednog Richarda Claydermana.

Istovremeno su gosti Dana Vojvodine u Istri mogli pogledati i retrospektivu najboljih igranih kratkih, dokumentarnih i animiranih vojvodanskih filmova u kinu Valli.

Službeni kraj drugog dana Vojvodine u Istri održao se u gastro-ljubiteljskom okruženju konobe Poli Ferlina u Svetvnincentu. Tamo su prisutni mogli uživati u degustaciji vojvodanskih proizvoda i u tradicionalnoj vojvodanskoj veceri koju su pripremali kuhari pivnice Gusan iz Novog Sada, a sve je bilo zacinjeno s vojvodanskim fruškogorskim vinom i nastupom violinista Miroslava Jovancica. (B. VINCEK; Snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter