Mišković: U svakom od nas leži mala Brozova bista

General Ivan Miškovic Brk održao upečatljiv govor (Z. STRAHINJA)
General Ivan Miškovic Brk održao upečatljiv govor (Z. STRAHINJA)

Nije bitna Titova bista što je uklonjena s Pantovčaka. To je fizički čin onih koji to i mogu učiniti. No, ima niz malih bista u srcima antifašista koji znaju Titovu ulogu i značaj u Hrvatskoj povijesti i prostorima bivše Jugoslavije. To sjećanje i te biste nitko ne može ukloniti i to je taj njihov problem, poručio je jučer stotinama poštovatelja Josipa Broza na 12. Titovim Danima u Fažani general Ivan Mišković Brk, Titov savjetnik za sigurnost i bliski mu suradnik.

Ovaj vitalni Premanturac, rođen daleke 1920., prvoborac i prekaljeni antifašist svojim je govorom osvojio brojne ovacije na Narodnom zboru u Aleji maslina nazivajući Tita građaninom svijeta, nezamjenjivom ličnosti u svjetskoj politici i u povijesti, a njegov sprovod "ispraćajem državnika koji tada, a ni poslije nije viđen u svjetskim razmjerima".

- To tako ne bi bilo da Svijet u njemu nije vidio čovjeka s važnom ulogom u Drugom svjetskom ratu, lidera nesvrstanih, čovjeka komunikacije između blokova, rekao je između ostalog Mišković. Napadi na Tita, naveo je, napadi su na antifašizam, i to mogu činiti samo oni koji o bližoj povijesti ne mogu ili ne žele znati, ili nastoje izbrisati ili barem potisnuti antifašizam sa scene. Pritom se obrušio na povijesni revizionizam, propagiranje ustaštva, fašizma općenito, rekavši da braneći Tita antifašisti danas brane istinu.

- Zbog toga ni 70. godina nakon pobjede ne zvuči anahrono kada vam kažem: "Smrt fašizmu - sloboda narodu!", završio je svoj govor Mišković osvojivši glasni aplauz. Narodni zbor Titovih dana, u organizaciji Društva Josip Broz Tito iz Fažane, Općine i njene Turističke zajednice, koji se ove godine poklapaju s Danom pobjede nad fašizmom, odnosno Danom Europe, privukao je više stotina članova iz još 11 istarskih društava - iz Buja, Buzeta, Grožnjana, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja, Umaga te Vodnjana i Savičente.

Društva su povezana u Savez kojim predsjedava kontraadmiral u mirovini Martin Matošević, koji se dan ranije, na otvorenju izložbe Titovih slika iz kolekcije Velimira Dragaša i Turističke zajednice, također osvrnuo na uklonjenu bistu iz Predsjedničkih dvora.

- Osobno sam bio protiv toga da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dolazi u Pazin na obljetnicu. Ali, kao da je svojim govorom u Pazinu priznala svoje greške koje je napravila i u kampanji i u kratkom mandatu. Govorila je pozitivno o partizanima, doduše nije spominjala Tita, mada se na nekoliko metara od nje nalazila Titova bista. Tito je bio najveći antifašist na našim prostorima i nikada Istra ne bi bila u sastavu Hrvatske da antifašizam nije pobijedio. Istra bi bila tuđa kao što su to htjeli "oni" koji su je dali Talijanima, zaključio je Matošević.

Jučer su se okupljenima obratili i načelnica Fažane i saborska zastupnica Ada Damjanac, predsjednik fažanskog Društva Josip Broz Tito Engels Devescovi, zatim Anton Ferlin iz vodnjanskog Društva te predsjednik pulskog Ratko Crnobori, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pule Livio Blašković, potpredsjednica Skupštine Istarske županije, kao predstavnik pokrovitelja manifestacije, Tamara Brusić.

U kraćem programu, nakon kojeg je za okupljene pripremljeno 500 porcija fažola, nastupili su Milan Orlić na roženicama i sopilama, stihove o Titu neraskidivo povezanom s Fažanom i Brionima recitirali su Pero Škuflić, Stojan Palalić i Blaž Piton, a nastupio je i zbor umirovljenika iz Rovinja Nuvola.

Lani se u Aleji maslina okupio veliki broj štovatelja Brozovog lika i djela, ali ih je ove godine bilo još i više. Jučer je ipak bilo zamjetno manje onih koji su se ogrnuli prigodnim zastavama, stavili kape titovke i crvene marame, pa je i općenito bilo manje siticanja ikonografije iz doba Jugoslavije i socijalističkog samoupravljanja.

Titova riva konačno dobila Titovu bistu

Izložba manje poznatih Titovih slika pod nazivom "8+1+8" koju je postavio kolekcionar i član Društva Josip Broz Tito Velimir Dragaš, a uz koje je fotografije na kojima se Tito susreće s Fažancima iz svog fundusa postavila i Turistička zajednica Fažane, otvorena je u petak navečer na Titovoj rivi.

Dragaševa izložba na otvorenom moći će se razgledati do 25. svibnja, dok se slike TZ-a, posebno zanimljive lokalnom stanovništvu, mogu pogledati još samo danas. Uz panoe ispred ureda TZ-a, Dragaš je u suradnji s članovima Društva, Općinom i TZ-om postavio i Titovu bistu, barem privremeno, otkrivajući time želju mnogih mještana da riva, koja nosi Brozovo ime i kojom je on koračao, mora imati poprsje tog glasovitog državnika. Na parkiralištu kod bivše tvornice Badela Dragaš je montirao i osam panela - jumbo-plakata na kojima su otisnute fotografije Tita u ugodnom druženju s Miroslavom Krležom, Che Guevarom, Elizabeth Taylor, Richardom Burtonom..., kao povijesna kulisa Fažane nasuprot Briona.  (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter