Mišja groznica vreba na Plitvičkim jezerima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zadnja tri mjeseca u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević bilježe povećan broj oboljelih od hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom, poznate kao mišja groznica, a dosad su liječena 43 bolesnika, većinom s područja Zagreba i okolice.

Svi hospitalizirani imali su srednje težak oblik bolesti uz tipične simptome - visoku temperaturu, bolove u leđima i trbuhu te glavobolju. Većina je otpuštena bez komplikacija, izjavila je Hini sanacijska upraviteljica Klinike za infektivne bolesti Adriana Vince. Najveći broj hospitaliziranih, njih 17-ero, zabilježen je u lipnju, a mogao bi i dalje rasti.

Nositelji virusa su miševi i voluharice, do zaraze čovjeka dolazi najčešće prilikom boravka u prirodi, u neposrednom ili posrednom kontaktu s izlučevinama inficiranih glodavaca, posebice udisanjem prašine ili aerosola koji sadrže uzročnike. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Trećina oboljelih zarazila se na području Medvednice, gdje su istraživanja 2012. pokazala da postoji visoka stopa zaraženosti malih glodavaca virusima. Ove je godine povećani broj oboljelih zabilježen i na području Plitvičkih jezera. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter