Mišja groznica stigla u Liku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U utorak je hospitalizirana prva osoba s lickog podrucja koja je ove godine oboljela od mišje groznice. Kako nas je izvijestila ravnateljica Zavod za javno zdravstvo Licko-senjske županijeŽ dr. Ruža Canic, rijec je o osobi iz tzv. rizicne skupine zanimanja, odnosno o šumskom radniku.

Prema sadašnjim pokazateljima Odjela epidemiologije, u ovom trenutku nema mjesta panici, jer se ne ocekuje intenzivnija pojava bolesti mišje groznice, iako se bolest endemski pojavljuje na podrucju Plitvickih jezera, Donjeg Lapca, Udbine, Brinja, Crnog Kala i Krivog Puta.

Neslužbeno smo doznali da je oboljeli muškarac šumski radnik s podrucja Brinja, a zaposlen je u Otockoj šumariji.

Medu najcešcim nacinima širenja ove bolesti je boravak na šumskim podrucjima gdje žive glodavci, pa se ona može proširiti konzumiranjem vode iz nezašticenih izvora, branjem i konzumacijom neopranih šumskih plodova i nehigijenom ruku prije jela ili pušenja. Takoder, treba izbjegavati udisanje prašine u šumskim predjelima ili nastambama gdje se glodavci ucestalo pojavljuju.

Zavod za javno zdravstvo Licko-senjske županije više je puta izvještavao gradane o potencijalnoj opasnosti od zaraze mišjom groznicom i nacinima suzbijanja te bolesti.

Simptomi mišje groznice, koju medicinari nazivaju hemoraška vrucica s bubrežnim sindromom (HGBS), su visoka temperatura i poremecaj u radu bubrega. Što se tice izravnog prijenosnika, struka tvrdi da je to najcešce šumska voluharica, maleni stvor nalik mišu. Od miševa cemo je najlakše razlikovati po zaobljenim ušima, koje su kod miševa šiljatog oblika. (M. SMOLCIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter