Mise za Pavelica na pragu ulaska u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Centar Simon Wiesenthal, posvecen potrazi za nekadašnjim nacistickim zlocincima, u ponedjeljak je osudio održavanje mise u Zagrebu krajem prosinca u spomen na ustaškog vodu Ante Pavelica, isticuci da se radi o "velikoj uvredi sjecanju na njegove brojne žrtve".

Misa je održana, navodi direktor Centra Efraim Zuroff, na 51. godišnjicu Paveliceve smrti i predstavlja "sramotu za hrvatsku crkvu". Zuroff takoder istice da je "neshvatljivo" da se takvo što dešava "u zemlji koja je na pragu ulaska u Europsku uniju".

Od hrvatskih vlasti traži da u buducnosti zabrani održavanje takvih dogadanja, a vjerske poglavare je pozvao da iz svojih redova izbace svecenike "zbog služenja mise koja potpuno ismijava kršcanske vrijednosti".

Voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik Zagrebacke nadbiskupije Zvonko Franc rekao je u ponedjeljak da svatko ima pravo zatražiti misno slavlje za spas necije duše, a da svako politiziranje s tim u vezi ne bi komentirao.

Kako su prenijeli hrvatski mediji, krajem prosinca je u Zagrebu i Splitu služena misa za Pavelica. U bazilici Srca Isusovog u Palmoticevoj ulici u Zagrebu misu su služili jezuiti Vjekoslav Lasic i Stanislav Kos, a u splitskoj crkvi Svetog Josipa na Mertojaku Vjenceslav Kujundžic.


Podijeli: Facebook Twiter