Mišak: Uključite naočale za čitanje između redaka

Krešimir Mišak u prepunom premanturskom Domu (Z. STRAHINJA)
Krešimir Mišak u prepunom premanturskom Domu (Z. STRAHINJA)

Promatramo li vijesti kroz naočale za čitanje između redaka, programiranje stvarnosti ispada brutalno glupo, saže je predavanja "Iza kulisa vijesti" koje je jučer u Premanturi održao voditelj i urednik kultne HRT-ove emisije "Na rubu znanosti" Krešimir Mišak.

U Društvenom domu predstavio je svoje knjige "Dečki, odjebite u skokovima" i "Sve piše u novinama…", u kojima je analizirao svijet koji kontrolira šačica moćnika raznim tehnikama obmane, postupnih koraka i plasiranjem lažnih vijesti.

S obzirom na posjećenost predavanja koje je organizirala Udruga u kulturi Fenoliga, može se reći da ovaj novinar, muzičar i pisac u javnosti uživa status zvijezde pa je za brojnu publiku, ne bi li mogla slušati dvosatno izlaganje o okrupnjavanju moći koje se odvija uz pomoć iskrivljavanja činjenica, bilo potrebno dopremiti dodatne sjedalice. Pa i opet se tražilo mjesto više, a mnogi nisu ni uspjeli ući.

- Nijedno objašnjenje nije dovoljno glupo kada treba braniti agendu, podvukao je Mišak za niz oksimorona koji se mogu pronaći u domaćim i stranim medijima. Primjer: nedavni snijeg u Kairu, mediji su objasnili kao posljedicu globalnog zatopljenja, koje je po njemu izmišljotina interesne skupine.

Mišak tvrdi da je na snazi okupacija stavova i uvjerenja, a pojam politička korektnost zaslužan je za autocenzuru. Sve je to u službi javnog mijenja koje je, tvrdi, zapravo ne postoji. Ljudi nemaju jedinstveni stav, već je on produkt jedne osobe nametnut svima, i to subliminalnim porukama. A želite li ljudima oduzeti gospodarsku i političku slobodu - pozvao se Mišak na "Vrli novi svijet" Aldousa Huxleya - dajte im seksualnu slobodu!

Upravljače, odnosno vlastodršce klasificirao je u tri skupine: oni koji znaju, oni koji su ucijenjeni ili navučeni te, treća grupa, korisne naivne budale. Zanimljivo je, kaže Mišak, da mu se među hrvatskim političarima zadnjih desetljeća jedino Jadranka Kosor nije uklapala ni u jednu od tih kategorija.

- Pažnju treba usmjeriti na izvor vijesti, jer je onda lakše pojmiti i njen osnovni smisao, rekao je Mišak. Predočio je i neke metode kako centri moći ostvaruju svoje interese. Totalitarističko šuljanje, naveo je, metoda je kada se svaka akcija opravdava ekonomskim razlozima, a stremi se krajnjem cilju tako da nitko ne shvati što on zapravo jest.

Obmana o Osami bin Ladenu

Među primjere svjetskih obmani Mišak je naveo ubojstvo Osame bin Ladena 2011., čijeg su se tijela američki vojnici riješili na sumnjiv način, a akciju su Barack Obama i Hillary Clinton pažljivo pratili preko snimke, mada je kasnije rečeno da snimke - nema.

Bin Laden, tvrdi Mišak, umro je godinama ranije, vjerojatno 2002., što potvrđuje i jedan tadašnji intervju u kojem sugovornica iznosi takvu senzacionalnu izjavu, a voditelj na nju uopće reagira, već brzo prelazi na sljedeće pitanje. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter