Mišak: Nevjerojatna teorija spontanog događanja

Krešimir Mišak u Pazinu (A. DAGOSTIN)
Krešimir Mišak u Pazinu (A. DAGOSTIN)

U jednom dahu, popularni voditelj HRT-ove emisije "Na rubu znanosti" Krešimir Mišak predstavio je u četvrtak u ispunjenoj maloj dvorani Spomen doma u Pazinu svoje tri knjige: "Sve piše u novinama", "Sretan vam kraj svijeta" i "Putovati kroz vrijeme? Zašto ne!".

Iako je taj "dah" trajao čak sat i pol, pazinsku je publiku uspio zadržati sve vrijeme u zainteresiranoj tišini, unatoč tome što se radilo o temama s kojima su se strastveniji ili bolje upućeni ljubitelji "ruba znanosti" već susretali, najčešće baš u njegovim TV emisijama.

Protivnicima "teorija urota" koji učestalo kritiziraju njegove poglede na svijet suprotstavio je teoriju spontanog događanja kakvu po Mišaku oni zastupaju, a mnogo je nevjerojatnija od ideja zavjera s obzirom na to da je za nastanak primjerice gospodarskih kriza ili ratova potrebno uložiti mnogo napora i truda. Manipulacije i laganje konstantno su prisutni u medijskom svijetu, a kada su podaci i točni, onda je zaključak suprotan istini. Najvažnijeg predstavnika takvog iskrivljenog izvještavanja u nas Mišak prepoznaje u zagrebačkom Jutarnjem listu koji je otvoreno izražavao podršku "bezuvjetnom ulasku u Europsku uniju". Mišak je najavio svoju novu knjigu koja bi uskoro trebala izaći, a zvat će se: "Dečki, odjebite u skokovima".

Osebujni gost pisac je znanstvene fantastike te član rock benda Hakuna Matata, ali najpoznatiji je po angažmanu u pojašnjavanju rubnih znanstvenih, ponekad i pseudoznanstvenih teorija, a možda ponajviše kao kritičar manipulacija javnošću. Organizator susreta s piscem je gradsko Pučko otvoreno učilište i Gradska knjižnica. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter