Misa i svjetovno slavlje za Dan sv. Maura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Predanje života svetog Maura bilo je toliko snažno i nepotkupljivo i do danas je ostalo svjetlo i putokaz svom narodu. Danas se obracamo svetom Mauru koji je na vlastitoj koži osjetio borbu dobra i zla i molimo ga neka svojom molitvom šiti i bdije nad nama i ovim gradom", rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljic, služeci u ponedjeljak u Porecu misu u povodu dana zaštitnika ovog grada.

Puljic je istaknuo kako život tog biskupa i mucenika iz cetvrtog stoljeca pokazuje dokle može sezati život covjeka odanog bogu. Njegovo muceništvo i ustrajnost u stremljenju ka Kristovom kraljevstvu mira, poštovanja i ljubavi put je za izlaz iz mnogih kriza, nemira i nasilja, porucio je zadarski nadbiskup.

Kracu homiliju nadbiskup je održao je i na talijanskom jeziku. Pored porecko-pulskog biskupa Ivana Milovana, misnom slavlju prisustvovali su i rijecki nadbiskup i metropolit Ivan Devcic, gospicko-senjski biskup Mile Bogovic, krcki biskup Valter Župan, novoimenovani biskup koadjutor porecko-pulske biskupije Dražen Kutleša, te kanonici poreckog stolnogkaptola i svecenici. Misi su prisustvovali i župan Ivana Jakovcic, gradonacelnik Edi Štifanic, te clanovi policijske kapelanije "Sv. Mauro" iz Pule.

Svjetovno slavlje odvijalo se pod velikom šatorom na Trgu slobode koji je brojnim Porecanima i njihovim gostima pružao zaštitu od prohladnog zraka.

U ranim poslijepodnevnim satima stvorila se gužva na dva ugostiteljska štanda na kojima se nudila palenta s razlicitim umacima. Negdje oko dva sata iza podneva pocela je i živa svirka uz Porecke delfine, a nudila su se i vina dvaju vinara Poreština Cossetta i Damijanica.



Humanitarna prodaja suvenira odvijala se na dva štanda izvan šatora - clanovi Likovne udruge Porec prodavali su svoje rukotvorine i slike prikupljajuci sredstava za Valtera Bernobica iz Markovca, dok su clanovi Centra za inkluziju prodavali božicne ukrase koje su sami napravili.

Jubilarni deseti festival od palente ove je godine osvanu u nešto manjem, recesijskom obimu, ali je ipak okupio dobar broj posjetitelja. U kasnim poslijepodnevnim i vecernjim satima najavljen je nastup Baredinesaursa i Alfa time banda.
(V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter