Mirovnjaci u Grožnjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za gradane su otvoreni svi sadržaji medunarodnog mirovnog skupa što se održava u Grožnjanu, saznajemo od organizatora iz udruge Miramida. U živopisnom gradicu okupilo se više desetaka uglednih aktivista, novinara, znanstvenika i umjetnika iz zemalja bivše Jugoslavije te nekoliko medunarodnih mirovnih strucnjaka, koji ce do utorka analizirati procese pomirenja u zemljama nastalim raspadom Jugoslavije.

Subotnje radionice, od 10 do 13 sati, tematiziraju pomirenje kroz umjetnost i hip-hop, ulogu ratnih veterana u izgradnji mira, te iskustva stranih mirovnjaka, o cemu ce govoriti irski ekspert David Bloomfield. U 14.30 pocinje izložba sarajevske autorice Adele Jusic, u 17 sati sastanak na temu "Pomirenje kao provokacija", a u 21 sat izložba fotografija mirovnih aktivista. Dokumentarni film "Pticu ti ne cuješ" sarajevskog Centra za nenasilnu akciju prikazuje se u 22 sata.

Nedjeljne radionice, takoder od 10 do 13 sati, obraduju mirovno novinarstvo, pod vodstvom novinara Novog lista Tihomira Ponoša, kao i iskustva podijeljenih zajednica. Potonju temu vodit ce istaknuta bosanskohercegovacka aktivistica Jasminka Drino Kirlic. Tema sastanka u 17 sati je "Etnicko ili eticko u pomirenju", uz uvodnicare Drina Kirlica te Briana Philipsa, suradnika Oxford University Pressa i Amnesty Internationala. Filmski dio donosi projekciju nagradenog dokumentarca "Tri" redatelja Gorana Devica, u 22 sata.

U ponedjeljak se na radionicama medu ostalim može cuti o fenomenu novosadskog festivala Exit, koji je odigrao važnu ulogu u zbližavanju mladih iz donedavno zaracenih zemalja. Gost je Rajko Božic iz organizacije Exit-a. Iako skup plenarno završava u ponedjeljak u 17 sati, nakon predavanja slovenske znanstvenice i feministice Vlaste Jalušic, u utorak u 11 sati planiran je okrugli stol o umjetnosti na prostorima bivše Jugoslavije, kao jednom od kanala izgradnje mira.


Podijeli: Facebook Twiter