Mirovni ugovor u Kolumbiji se neće potpisati 23. ožujka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gerila FARC predložila je kolumbijskoj vladi da odredi novi rok za potpisivanje mirovnog ugovora, nakon što je definitivno odbila nadnevak 23. ožujka o kojemu su se strane dogovorile prije šest mjeseci.

"Slažemo se s onim što je rekao (kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos) da nisu stvoreni uvjeti za 23. ožujka", rekao je pregovarač marksističkih Revolucionarnih oružanih kolumbijskih snaga (FARCi) Joaquin Gomez u Havani, gdje kolumbijske strane pregovaraju već tri godine.

U srijedu je predsjednik Santos otklonio zamisao o potpisivanju "lošeg ugovora" samo da bi se poštovao taj rok. "Ako 23. (ožujka) ne uspijemo potpisati dobar ugovor, predlažem drugoj strani da odredi drugi nadnevak", istaknuo je, preuzimajući pretpostavku koju su zadnjih tjedana iznosili gerila i Ujedinjeni narodi.

Pobunjenici su u Havani odgovorili da su "voljni dogovoriti se o drugom datumu", potvrdivši konačno odustajanje od 23. ožujka. Taj je datum određen na povijesnom susretu Santosa i vrhovnog zapovjednika FARC-a Timoleona Jimeneza zvanog Timochenko na Kubi. (H)


Podijeli: Facebook Twiter