Mirovinsko seli u zgradu Pošte

Zgrada Pošte u Puli (Arhiva)
Zgrada Pošte u Puli (Arhiva)

Već duže vrijeme govori se o nužnom preseljenju Zavoda za mirovinsko osiguranje iz neuvjetnih prostora u zgradi na trgu Portarata. Postalo je to aktualno 2012. godine za posjeta resornog ministra Miranda Mrsića kada je u razgovoru s gradskim čelnicima bilo riječi da će, dogovore li se s Gradom Pula za adekvatnim smještajem, vratiti zgradu na Portarati i ustupiti zgradu Vila Idole Gradu Puli.

Cijeli je problem dodatno izražen nakon što je na ljeto prošle godine u zgradi na Portarati buknuo požar, a malo zatim počeli otpadati i kameni dijelovi s krovnog prstena. Navodno niti uredi nisu u boljem stanju, pa u skučenom prostoru rade ponegdje i više djelatnica od primjerenog. Sve to odvelo je do sve češćih nagađanja da je preseljenje u uvjetnije prostore pitanje dana. Stoga smo na adresu Ministarstva rada i mirovinskog sustava uputili pitanje hoće li, kada i gdje seliti pulski uredi.

- Poslovni prostor, u kojem posluje Područni ured Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Puli na adresi Trg Portarata 3, već duže je vrijeme neadekvatan potrebama poslovanja Zavoda, a posebno nakon nedavnog požara koji se dogodio u glavnoj zgradi, kaže u svom odgovoru glasnogovornik Ministarstva rada i mirovinskog sustava Krunoslav Vidić.

Dodaje kako, usprkos nastojanjima i suradnji s Gradom, Istarskom županijom i Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom, nije pronađen odgovarajući prostor za trajno preseljene.

- S obzirom da u postojećoj zgradi koja je bila zahvaćena požarom do sanacije nije moguće dalje poslovati, nužno je preseliti radnike koji posluju u glavnoj zgradi Područnog ureda privremeno na novu lokaciju. Nakon istraživanja tržišta i analize desetak ponuda za zakup poslovnog prostora odabrana je kao najpovoljnija ponuda Hrvatske pošte d.d. te je sklopljen ugovor o zakupu poslovnog prostora na adresi Danteov trg 4, u koji će se Područni ured u Puli preseliti čim se za to osiguraju potrebni preduvjeti, u vezi čega se obavljaju potrebne aktivnosti. Preseljenje je nužno za obavljanje djelatnosti u boljim uvjetima, što je u interesu korisnika naših usluga kao i zaposlenika, kaže u svom odgovoru glasnogovornik Vidić, ali i dodaje da će se poslovni prostor u dvorišnoj zgradi na Portarati i nadalje koristiti za potrebe poslovanja Zavoda.

Valja podsjetiti i na nedavni odgovor iz istog ministarstva prema kojem sa zgrade na Portarati i dalje prijeti opasnost od pada oštećene fasade, pogotovo nakon požara u kolovozu lani, te su krenuli i u sanaciju te zgrade, za što je suglasnost morao dati Konzervatorski ured, iako se radi o hitnoj sanaciji i popravku dijela građevinske stolarije koja je oštećena u požaru. Konzervatori su svoju suglasnost dali, te je izrađen elaborat o procjeni štete na objektu, opremi i uređajima, a tek nakon izrade projekta sanacije objekta, krenut će se i u samu sanaciju. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter