Mirovine spale na 38,7 posto place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je u 2010. godinu ušla s najlošijim omjerom umirovljenika i zaposlenih koji uplacuju doprinose za isplatu penzija. Pokazuje to najnovije izvješce Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iz kojeg se vidi da je na kraju prošle godine u Hrvatskoj bilo 1.200.386 umirovljenika, a istovremeno je onih koji uplacuju doprinose bilo tek 274.977 više.

Zahvaljujuci rekordnom broju umirovljenika i smanjenju broja gradana koji uplacuju doprinose, na kraju godine je omjer umirovljenika i zaposlenih bio samo - 1:1,23. Dakle na jednog umirovljenika samo 1,23 radnika.

U takvoj situaciji nije ni cudo da je udio prosjecne mirovine u prosjecnoj placi spao ispod 40 posto. Prosjecna mirovina je 2.164 kune i pokriva tek 38,75 prosjecne place. U odnosu na godinu dana ranije, osiguranika, odnosno onih koji uplacuju u HZMO je gotovo 55 tisuca manje, dok je broj umirovljenika narastao za 27 tisuca.

Prije godinu dana udio prosjecne mirovine u prosjecnoj placi bio je 40,48 posto. No, umirovljenici mogu ocekivati i još veci pad vrijednosti mirovina u odnosu na prosjecnu placu jer je Vlada na dvije godine zaustavila rast mirovina, odnosno nece doci do njihove indeksacije s troškovima života.

Istovremeno mjesecni trošak mirovina nikada nije bio veci i opasno se približio tri milijarde kuna pa je u sijecnju za isplatu prosinackih mirovina državi trebalo 2,911 milijardi kuna.


Podijeli: Facebook Twiter