Mirovine nece rasti ni dogodine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo milijun i 200 tisuca umirovljenika ni u sljedecoj se godini ne mogu nadati rastu svojih mjesecnih prihoda jer je Vlada odlucila da ni u 2011., kao ni u ovoj godini, nece biti uskladivanja mirovina s rastom životnih troškova i BDP-a.

Zamrzavanje mirovina u ovoj godini i nije imalo nekog posebnog utjecaja na njihovu visinu jer u državi nije ni bilo gospodarskog rasta. Medutim u sljedecoj godini, prema proracunskim projekcijama, ocekuje se rast od 1,5 posto pa bi možda kroz polugodišnja uskladivanja rasle i mirovine, ali Vlada je odlucila da se to nece dogoditi.

Tako ce umirovljenici i 2011. preživjeti s isto novca koliko su imali i 2009. s time da oni koji dobivaju povlaštenu mirovinu iznad 3.500 kuna od ove godine imaju i 10 posto smanjenu mirovinu.

Zamrzavanje mirovina dio je Vladinog proracunskog paketa koji je potvrden na jutrošnjoj sjednici Vlade na kojoj niti nakon 45 minuta nitko od clanova vlade niti jednom rijecju nije rekao koliko ce država skupiti novca, odnosno koliki ce biti prihodi niti koliko država planira potrošiti.

Cak sedam govornika, medu njima i premijerka te potpredsjednik Vlade i ministar finacija Ivan Šuker, uspjelo je prešutjeti odnosno ne izgovoriti te podatke. Doznalo se tek da ce proracunski minus u sljedecoj godini biti 14,58 milijardi kuna što je 750 milijuna kuna više nego u ovoj godini.

Ministar financija izvijestio je ipak koliko cemo se zadužiti. Izdavanjem vrijednosnih papira i podizanjem kredita na tržištu posudit cemo 23,3 milijarde kuna od cega ce se 9,9 miijardi potrošiti na vracanje starih dugova pa ce ostatak od 13,4 milijarde kuna znaciti povecanje javnog duga.


Podijeli: Facebook Twiter