Mirovina za 25 radnika, ostali ce raditi 32 sata tjedno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udjelnicari Uljanik TESU Strojeva za zavarivanje (SZZ) prošlog su tjedna prihvatili program restrukturiranja kojim je predvideno umirovljenje velikog broja radnika.

- Doznao sam da je programom restrukturiranja prevideno umirovljenje 25 radnika u iduce dvije godine. Na skupštini je predloženo da otkaz dobije sedam radnika koji su tehnološki višak, no usvojen je protuprijedlog sindikata, koji je predložio da se tim radnicima ponudi prekvalifikacija, a ne otkaz, veli ?ino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

- Vecinom od 49 glasova usvojen je program restrukturiranja, a protiv je bilo njih 20. Sada je potrebno izraditi hodogram da se zna što se i kada previda tim programom jer je to preozbiljno da bi se držalo u uskom krugu ljudi, komentirao je Šverko.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u SZZ-u Nevio Kirac pojasnio nam je da ce sedmorici radnika biti ponudeni prekvalifikacija i novo radno mjesto, a ako ne prihvate, cekaju ih otkaz i otpremnina. Kaže da je prerano govoriti o detaljima te dodao da ce sve ici preko radnickog vijeca i sindikata. Što još sadrži program, na koncu smo uspjeli doznati od Doriana Šaina, radnika i udjelnicara TESU SZZ-a.

- Vecinom glasova usvojen je program kojim je prevideno umirovljenje 25 radnika koji imaju uvjete za starosnu ili prijevremenu mirovinu. Nije istina da sedam radnika ide u prekvalifikaciju, vec je usvojeno da su oni tehnološki višak, ali nisu recena njihova imena niti koja su to suficitarna zanimanja.

Ostao bi 51 radnik koji više ne bi radio 40, vec 32 sata tjedno, kao što je bilo prije dvije godine kada su zbog manjka posla skratili radni tjedan na cetiri dana. No, ne zna se koliko dugo bi sada radili umanjen broj sati i prema tome dobivali umanjenu placu, kaže Šain, koji pojašnjava da je to odluceno na izvanrednoj skupštini koju je sazvao direktor.

- Za mene je predloženi program neprihvatljiv. Najlakše je poslati ljude doma. Ja sam predložio teži put - pokušajmo osigurati posao za sve, pojasnio je Šain.

Upitan jesu li se radnici vratili na posao nakon što je sredinom rujna tvrtka imala problema s plasmanom svojih proizvoda pa su radnici išli na prisilni godišnji odmor te jesu li im vracene umanjene place, odgovorio je da vec mjesec dana velika vecina radnika iz proizvodnog sektora ponovno radi.

- Nešto narudžbi za isporuku strojeva za zavarivanje stiglo je od partnera iz Singapura i s Dalekog istoka. Uz to, rade se i neki sitniji poslovi za Uljanik kao kompenzaciju za dobivenu pozajmicu. Oni koji su radili u studenome u utorak ocekuju placu u punom iznosu, a uz to ocekujemo i isplatu umanjenih placa.

Naime, direktor je od rujna isplacivao svega 2.100 kuna mjesecno, a u rujnu i listopadu je placao i obustave za kredite, ali ne i nakon toga, zakljucio je Šain.

Direktor TESU SZZ-a Lenko Mendica nije htio dati izjavu za novine uz obrazloženje da je rijec o privatnoj firmi, koja nije dužna o poslovima izvještavati javnost.

TESU SZZ postoji od 1953., kada je napravljen prvi pretvarac za zavarivanje. Njihovi su proizvodi namijenjeni za rad u brodogradilištima, teškim bravarijama i konstrukcijama na otvorenom. Do prije nekoliko godina imali su pogon s pet hala u Šijani, na mjestu Bricostorea.

Nakon što je to zemljište prodao TESU d.d. da dobivenim novcem podmiri dugove prema Uljaniku d.d., TESU SZZ d.o.o. preseljen je unutar Uljanikovih zidina, ali u samo jednu halu.

Lani su dobili nagradu na Pula Boat Fairu za uredaj za zavarivanje pogodan za rad na gradilištima. Na njihovim web stranicama i dalje piše da su vodeci hrvatski projektant i proizvodac opreme za zavarivanje.


Podijeli: Facebook Twiter