Miroslav Žufić i Bruno Purini pobjednici u blitzu

Mauro Jurman, Vili Bassanese i Niko Čančarević (K. FLEGAR)
Mauro Jurman, Vili Bassanese i Niko Čančarević (K. FLEGAR)

Pojedinačnom brzopoteznom prvenstvu Istarske županije za ovu godinu u organizaciji Šahovskog saveza Istarske županije i uz tehničku potporu Šahovskog kluba Batana iz Rovinja, odazvalo se 50-ak šahista, među kojima su pobjedama izborili Miroslav Žufić i Bruno Purini.

Prvenstvo je održano u odličnim uvjetima koje pruža Multimedijalni centar u Rovinju, a uspjelo je privući veliki broj zaljubljenika u igru na 64 polja. Igralo se u dvije skupine, za seniore i za mlade do 16 godina, a okupilo je 46 šahista, među kojima i međunarodni majstori (IM) i FIDE majstore (FM) te tri šahistkinje iz svih osam istarskih klubova. Najbrojniji je bila rovinjska ŠK Batana s 14 igrača, ŠK "Vladimir Gortan" iz Poreča s devet igrača, ŠK Pula s osam igrača, ŠK Vodnjan s pet igrača i tako dalje. Na brzopoteznom prvenstvu za seniore nastupila su 33 igrača i jedna igračica, a kod mladih 13 igrača i dvije igračice.

Žufić opravdao ulogu favorita

Nakon 13 odigranih kola "švicarca" u seniorskoj konkurenciji, prvi nositelj, IM Miroslav Žufić (ŠK Pula) opravdao je ulogu favorita i zasluženo s 11 bodova osvojio prvo mjesto te naslov prvaka Istarske županije u brzopoteznom, odnosno blitz šahu za 2017. godinu. Ovom pobjedom nastavio je uspješan niz pobjeda na prvenstvima županije. Na diobi drugog mjesta s po devet osvojenih bodova našli su se MK Kristian Valković (ŠK Pula) i majstorski kandidat (MK) Renato Licardo (ŠK "Vladimir Gortan") pa su odlučivali dodatni kriteriji. Na kraju je Valković drugi, a Licardo treći. Četvrti je FM Dragan Glavaš (ŠK Pula) s osam i pol koliko je skupio i FM Josip Bulić (ŠK Buje) na petom mjestu, ali sa slabijim dodatnim kriterijima. Dalje slijede MK Boris Grbac i MK Željko Žufić s 8, Matija Kovačević, MK Nikola Vuković, MK Enrico Ghersinich, Zdravko Crnković, Branislav Orlović i Miroslav Nikolić sa 7 i pol, MK Roberto Jurman, Bruno Odak, MK Igor Fattorich, MK Duško Srdić, Pjerino Jurman, Mladen Radolović i Jakub Mrkaljević sa 7 bodova, itd.

Kod mladih se igrao "švicarac" u devet kola, a više nego uvjerljivo slavio je Bruno Purini (ŠK "Vladimir Gortan") s osam i pol bodova. Protivnicima je prepustio samo pola boda i po prvi put se okitio naslovom županijskog prvaka. Na diobi drugog mjesta s po sedam osvojenih bodova našli su se Frano Rajković i Ivo Pahljina (oba iz ŠK Pula) pa su dodatni kriteriji prevagnuli na stranu iskusnijeg Rajkovića. Četvrti je Niko Peruško (ŠK Pula) sa 6 i pol osvojenih bodova, a dalje slijede Eva Fiškuš, Patrik Močibob, David Fiškuš, Sebastian Krevatin i Marco Curto s 5, Armin Mešić, Ivan Bašić i Vito Božović s 4, Zvan Sošić s 3, Julija Dragić s 2 i Karlo Doblanović s jednim bodom.

Najuspješnija igračica je Tatjana Božović

Najuspješniji seniori nagrađeni su peharima i novčanim nagradama dok su peharima, šahovskom literaturom i slatkim poklonima nagrađeni mladi. Medaljama su nagrađeni i MK Boris Grbac za najuspješnijeg igrača starijeg od 60 godina, MK Milan Marčeta je najuspješniji igrač preko 70 godina, a Anton Ferlin najuspješniji igrač iznad 80 godina. Najuspješnija igračica je Tatjana Božović, dok je medalju za najstarijeg sudionika prvenstva dobio Milan Milanović (rođen 1932. godine). Kod mladih nagrađeni su Armin Mešić kao najuspješniji do 8 godina, Vito Božović do 10 godina, David Fiškuš do 12 godina, Niko Peruško do 14 godina te Eva Fiškuš kao najuspješnija šahistkinja. Najmlađi sudionik prvenstva je Zvan Sošić, a Julija Dragić najmlađa igračica. Prvenstva su protekla u fer i sportskom natjecanju bez ijedne intervencije sudaca. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter