Miro Žicar zapleo se u žilet žicu

Maškare "Jedinstvo" privele pusta (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Maškare "Jedinstvo" privele pusta (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Postavljao je žilet žicu na granici sa Slovenijom pa se sam u nju ulovio, pust Miro Žicar krivac za sva zla koja su u proteklih godinu dana snašla sjever Istre. Prema onoj narodnoj "tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada", završio je na stupu srama u naselju Most uz rijeku Mirnu, gdje su ga na samu Antonju ili blagdan Sv. Antona, objesile maškare Jedinstvo. Tamo će visjeti sve do Pepelnice, kada će mu presuditi na lomači.

- Nastavljamo stoljetnu tradiciju svojih predaka, svake godine sudjelujemo u maškarama, to su dani koji se ne propuštaju, povjerio nam je Alen Brženda, predsjednik Jedinstva, jedne od najvećih tradicijskih grupa maškara koja od 1982. godine u kontinuitetu objedinjuje mještane iz dvadesetak naselja i sela od Mosta do Prodani i Svetog Donata. Maškare Jedinstvo već tradicionalno uvode u maškarane ludorije, a Buzetski karneval službeno počinje u subotu 23.siječnja. Ceremonijal primopredaje gradskog ključa održat će se u Društvenom domu u Roču s obzirom su maškare Roča ovogodišnji domaćini karnevala.

Subotnji program u Roču započinje u 19 sati dječjom maškaranom matinejom, u 20 sati je ceremonija podizanja pusta i primopredaje vlasti, a u 21 sat maskenbal. U Društvenom domu Sv. Martin 29. siječnja održat će se Dječja maškarana matineja, 5. veljače na programu je maskenbal u Društvenom domu Krušvari, 6. veljače maskenbal u Hotelu Fontana u Buzetu, a mali maškarani mimohod djece vrtića i škole na Fontani održat će se 9.veljače. Središnji događaj, veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana, kada karnevalsko ludilo u Buzetu dosiže svoj vrhunac održat će se na pusnu nedjelju 7. veljače i okupiti osam velikih grupa buzetskog područja pa se na Fontani očekuje oko tisuću maškara i na desetke velikih alegorijskih kola.

Vladavina maškara završava 10. veljače na Pepelnicu ili Čistu srijedu i početak Korizme, suđenjem i spaljivanjem pusta te drevnom mlinarskom igrom na ruh na cesti od Svetog Ivana do Mosta. Organizator i suorganizatori Buzetskog karnevala su Turistička zajednica, Pusni odbor, mjesni odbori, Dječji vrtić "Grdelin" Buzet, OŠ "Vazmoslav Gržalja", Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, udruga Mali veliki mikrofon, Park d.o.o., MO Buzet, a pokrovitelj Grad Buzet. Turistička zajednica već godinama koordinira sadržaje Buzetskog karnevala, zahvaljujući kojem je od 2007. godine u sastavu Hrvatske udruge karnevalista. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter