Miro Petohleb na braniku opstanka domace rakije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Miro Petoheb, poznati proizvodac rakija iz Buzeta, poceo je borbu za opstanak malih proizvodaca istarskih žestica. U otvorenom pismu poslanom na 14 adresa svih važnijih hrvatskih dužnosnika Petohleb se "bez dlake na jeziku" požalio na postupanje carinskih službenika i ukazao na nedostatke propisa o trošarinama i porezima zbog kojih je dovedeno u pitanje poslovanje njegovog, ali i brojnih drugih malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

- Do sada sam dobio odgovor iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, u kojem predstojnik Joško Klisovic navodi da predsjednik sukladno ustavnim odredbama nije ovlašten utjecati na donošenje odluka drugih tijela državne vlasti, no uvjerenja je da ce institucije kojima sam se obratio uzeti u razmatranje moju predstavku. Slican je odgovor stigao i iz Ministarstva gospodarstva, koje takoder navodi da nije nadležno za rad OPG-a, prica nam Petohleb.

Na pitanje što je tehnicara drvne struke, umirovljenika i dugogodišnjeg poljoprivrednika ponukalo da se u 72. godini života, poput svojevrsnog Robina Hooda, uhvati u koštac sa zakonima i propisima, ne bi li pomogao sebi, ali i drugim malim proizvodacima, Petohleb ogdovara da je to bio potez ocajnika.

- Odlucio sam na vlastitom primjeru pokazati kako se nadležne inspekcijske službe odnose prema malim OPG-ima. Umjesto da ispravljaju i upozoravaju na eventualne nenamjerne pogreške, one poticu na zatvaranje i gašenje proizvodnje, rekao nam je Petohleb.

- Ova se država pravilima o trošarinama na alkohol okomila na male proizvodace domace istarske rakije, jako slicno nacinu na koji je to cinila talijanska okupatorska vlast izmedu 1920. i 1943. godine. Kao dijete slušao sam od starijih kako su se Istrani snalazili, lambike skrivali u šumama i tamo kriomice pekli rakiju, jer je to talijanska vlast sprjecavala. Tada nisam mogao ni slutiti što ce se meni i drugim malim proizvodacima desiti u vlastitoj državi.

Nevjerojatno, veli Petohleb, ali u Hrvatskoj se male proizvodace alkoholnih pica, pa tako i domace rakije, tretira kao potencijalno najopasnije utajivace poreza, iako oni to nikako ne mogu biti. Mali proizvodac mora odmah kada proizvede alkoholno pice uplatiti porez na alkohol, što je apsurdno, jer tada nije sigurno hoce li taj alkohol uspjeti prodati, a kamoli da ce ga, ako ga i proda, uspjeti naplatiti.

- Pa, otkuda da taj mali proizvodac pronade novac za placanje poreza prije nego proda proizvod? Ma koji su to saborski zastupnici izglasali, koje su to strucne službe predlagale Saboru, kome je u interesu uništiti tradiciju stvaranu stoljecima, pita se Petohleb. (Piše Gordana CALIC ŠVERKO)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter