Miro Ceraru, miči žicu, sram te bilo!

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prvim poluvremenom međunarodne prijateljske odbojkaške utakmice odigranim na pograničnom prijelazu Sv. Lucija-Brezovica kod Oprtlja, preko žilet-žice koju je slovenska Vlada postavila na granicu s Hrvatskom, tristotinjak hrvatskih i slovenskih sportaša, kulturnih djelatnika, intelektualaca, književnika, političara, lovaca, građana, aktivista, izrazilo je u subotu prosvjed zbog postavljanja žice na granici u Istri, ali i protiv svih žica koje stoje na putu ljudskoj slobodi.

Lopta je nekoliko puta poletjela u zrak i završila probušena na žilet-žici na kojoj su izvješeni transparenti, poruke, novogodišnji ukrasi i loptice. Sa slovenske strane granične crte u jednom je trenutku došla veća skupina slovenskih prosvjednika te na žicu stavila slamnatu lutku sa slikom slovenskog premijera Mire Cerara, čije se ime na prosvjedu najčešće spominjalo.

"Miro Ceraru, miči žicu, sram te bilo! Protiv žice! Protiv života uz žicu i smrti na žici!" uzvikivali se tijekom ove simbolične utakmice s obje strane granice. Prosvjed pod nazivom "Protiv žice i za humanu Europu - Proti žici in za humano Evropo" privukao je doista brojne medijske ekipe iz Hrvatske, Slovenije i Italije koje su nesmetano prelazile s jedne na drugu stranu granice.

- Europa ne smije dozvoliti sebi da šalje poruku bodljikave žice prema svijetu. Ukoliko poštujemo europske vrijednosti, moramo se prisjetiti da je ta bodljikava žica donijela velike rane našem kontinentu. Na žici su pale prve žrtve, prva krv je prolivena to je krv nevinih životinja. Okupili smo se da poručimo Miri Ceraru koji je postavio ovu žicu da je makne. Cilj protesta je na miran način vrijednostima koje su nama svojstvene, a to su mir, ljubav, tolerancija, dobrosusjedstvo, suprotstaviti se činu nasilja jer žica je čin nasilja, ona nas guši, poručila je Natalija Grgorinić iz Ližnjana koja je uz Ognjena Rađena (oboje su književnici i članovi Istarskog ogranka DHK-a), a u suradnji s Lukom Jurijem iz Kopra, pozvala sve građane da im se pridruže u subotnjem prosvjedu protiv postavljanja žice na granici između Hrvatske i Slovenije u Istri.

- Treba ostati uz žice dok god ne padnu. Osobno bih se prijavila za noćnu smjenu. Ovako ograđeni žicama usred Istre ne možemo opstati, a ovaj prosvjed pokazuje revolt građana, izjavila je direktorica sajma Sa(n)jam knjige Magdalena Vodopija. - Za mene, koji sam iz ovih krajeva, to je definitivno intervencija u moju dušu, rekao je istarski etnomuzikolog Dario Marušić. - Došao sam na prosvjed reći - ne žici.

Odbojkašku utakmicu "Preko žice" organizirao je Grad Pula. Pula i Istra su u natječaj za Europsku prijestolnicu kulture Pula +2020 ušle s temom demilitarizacije.

- Kada smo kretali u projekt za Istru i Pulu s temom demilitarizacije, činila nam se dosta hrabra tema, iako militarizacija jest obilježila povijest Pule, međutim, ovo što se u Europi događa je nova militarizacija, rekla je koordinatorica Vlatka Kolarović.

Prosvjed u Kaštelu okončan jasnom porukom: "Skinite žicu sramote"

Nekoliko stotina građana okupilo se na prosvjednom skupu kod graničnog prijelaza u Kaštelu. Stotinjak metara niže od okupljališta prosvjednika na slovenskom teritoriju prolazi slovenska žilet-žica tik uz kanal svetog Odorika. Stigli su prosvjednici iz hrvatske i slovenske Istre, slovenske Bele Krajne, obližnjeg Trsta, Ljubljane i Zagreba, slobodni građani i članovi raznih udruga i stranaka. Šarolik svijet mladih i starih okupljeni, za zastavama i transparentima, da bi poslali slovenskom premijeru Miri Ceraru i slovenskoj vladi jasnu poruku: "Skinite žicu sramote".

Grupa mladića iz Ljubljane, pripadnici antirasističke udruge, podcrtali su namjeru njihovog dolaska nudeći nam sadržajnu izjavu: "Naša se udruga bavi migrantima i fašistima; s obzirom na to da prve nismo uočili, jasno je za koga ili bolje protiv koga smo tu".

Istim se tonom, jasno i glasno preko mikrofona, izjasnila aktivistica iz Ližnjana Natalija Gregorinić: "Miro Ceraru, srami se. Tu smo protiv onih koji nas hoće razdvajati, ali, Hrvati i Slovenci, mi jedna duša. Miro Cerar srami se", ponavljala je uz povike okupljenih Natalija Grgorinić. O fašistizaciji režima na granici govorio je i Milan Rakovac koji je sve prisutne pozdravio: "Smrt fašizmu vam želim".

Aktivist iz Kopra Luca Juri nema dvojbe kad objašnjava zašto se slovenska vlada odlučila na postavljanje žice: "Slovenski čelnici imaju sindrom štrebera, hoće pod svaku cijenu biti najbolji u razredu u kojemu nastava drži Njemačka". Među prosvjednicima najčešće se čulo kako je Ljubljana podigla zid sramote ne bi li bila uvjerljivija prema Bruxellesu po pitanju pripadnosti schengenskom klubu.

Mladić iz okolice Pule visoko je podignuo panel na kojemu je pisalo: "Suočeni sa žicom - suočeni s našom šutnjom o hrvatskoj agresiji na Siriju- IDS-SDP-HDZ sluge. Žica je naša, žicu smo zaslužili - Jedino zbog životinja je treba skinuti". Nakon skupa na travnjaku nadomak granice, prosvjednici su se okupili pored žice na kanalu sv. Odorika koja je u pretvorena u izložbeni prostor svih transparenata, zastava, bedževa i poruka.

Uz žicu se dogodio incident kada je grupa mladića prerezala dio žilet žice-stvorivši rupu u njoj. Slovenski policajci, koji su dotad diskretno pratili tok događaja, intervenirali su i pokušali uhititi jednog mladića. Došlo je do guranja i natezanja nakon čega se mladić uspio osloboditi policajaca. (G. ČALIĆ ŠVERKO, E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter