Mirno more u četiri zida - usidreni u vlastitom domu


Konačno ljeto, miris mora i krema za sunčanje… dani bezbrižnosti i lijepa sjećanja. Svi to prepoznajemo, a ugodne trenutke i sjećanja nerijetko prenosimo i u vlastite interijere. Ako, primjerice, ne možete dobiti godišnji odmor, a psiholozi tvrde da more umirujuće i pozitivno djeluje na nas, zašto onda ne biste dio svoga doma posvetili moru? Osim što ćete imati svoju barku na suhom, opuštajući mornarski štih, opuštat će vas i zimi.

Glavne odlike ovog stila su plava i bijela boja, prugice, uzorci sidra, brodova, užad, školjke, a sve treba odisati prozračnosti i svježinom. Stolci ili stol, komoda, tegla za cvijeće prepuna morskih školjki, svjetiljaka, prekrivači, jastučići ili zavjese u plavo-bijeloj kombinaciji stvorit će ljetnu atmosferu.

Ipak, ne valja pretjerivati i pretvoriti stan u nautički sajam, stoga najprije odaberite dio stana gdje ćete realizirati mornarski stil uređenja. Odaberite potom nekoliko elemenata kojima to kanite postići i svoju paletu prikladnih boja. Osim ponekog detalja, pravi štih stvaraju boje. Krenite s bijelom - starinskom, sjajnom, bojom ispranog drveta, također, i to u sivkastom tonu. A onda dodajte plavu – blijedo ili duboko plavo, aqua, tirkiz, mornarsko plavu…

Dodate li plavoj suptilne naznake u crvenim tonovima nećete pogriješiti. To izgleda fantastično! Crvena može biti u rasponu od vinski crvene, preko tamne boje krvi do jarke boje jagode.

Detalj plavo-bijelih prugica obavezno treba pronaći mjesto u vašem interijeru uređenom u ovom stilu - obojite jedan ili više zidova u prugice, postavite prugaste jastučiće, zavjese, i preuzmite kormilo u svom domu.

Što je mornarski stil bez motiva sidra? Ništa. Pronađite neko staro sidro i postavite ga kao detalj na zidu, nabavite dekorativne jastuke s uzorcima sidra, možete postaviti zidne naljepnice s ovim motivom, poigrajte se ovim motivom jer je odličan detalj u svakom interijeru i eksterijeru.

Školjke, školjke i još malo školjki… Napravite si "malu plažu" u svom domu – u veliku prozirnu vazu ili svjetiljku postavite pijesak u koji stavite puno školjki i kamenčića, ako želite u vazu možete staviti svijeću za dodatni romantičan ugođaj. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter