"Mirni ljudi" o tragičnoj sudbini obitelji Ritz

Ognjen Sviličić (Arhiva)
Ognjen Sviličić (Arhiva)

Igrani film "Mirni ljudi" redatelja i scenarista Ognjena Sviličića, obiteljska drama o tome kako se posljedice maloljetničke delikvencije u urbanoj zagrebačkoj sredini mogu odraziti na život običnog malog čovjeka i njegove obitelji, počeo se snimati jučer u prostorijama studija Katran u Zagrebu.

Priča prati tročlanu zagrebačku obitelj koja živi u neboderu u  novozagrebačkom naselju. Maloljetni sin Tomica nakon noćnog se izlaska kući vraća pretučen, te se zatvara u sobu s modricama i ozljedama ne želeći izići. Tomica skriva što se dogodilo, no majka i otac su zabrinuti te ga otac drugi dan vodi liječniku, gdje mu saniraju ozlijede i pošalju ga na kućnu njegu. No, nakon što se iste večeri Tomica onesvijesti u kadi, priča poprima posve novu dimenziju, a Tomica uskoro završava u induciranoj komi.

Tomicu glumi mladi Hrvoje Vladisavljević, odabran na audiciji, koji je glumačko iskustvo dosad brusio na daskama Zagrebačkog kazališta mladih. Oca, vozača gradskog autobusa Ivu, glumi Emir Hadžihafizbegović, a Jasna Žalica je Tomičina nezaposlena majka Maja. Brojnu glumačku ekipu među ostalima još čine Daria Lorenci, Goran Bogdan, Linda Begonja, Slaven Španović i drugi.

Kako je ranije objasnio Sviličić, film je inspiriran tragičnom sudbinom zagrebačke obitelji Ritz, čiji je sin Luka preminuo nakon što su ga 1. lipnja 2008., dok se vraćao kući, u kasnim večernjim satima na zagrebačkom Mostu slobode napala i brutalno pretukla petorica maloljetnika i mlađih punoljetnika. No, to nije film o maloljetničkoj delikvenciji, nego o roditeljima i o tome kako se oni suočavaju sa stanjem svojega sina, ali i s ravnodušnošću i nezainteresiranošću društva, napomenuo je Sviličić.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Ministarstva kulture Srbije i Makedonskog filmskog centra, a koproducenti su Hrvatska radiotelevizija te francuski filmski fond FNC. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter