Mirna: Riba je uvijek bila dobar biznis

Iz rovinjske tvornice škatulete izlaze još od 1877. (M. MIJOŠEK)
Iz rovinjske tvornice škatulete izlaze još od 1877. (M. MIJOŠEK)

- Danas, na svoju 120. obljetnicu, Mirna je najveća tvornica ribljih konzervi u Republici Hrvatskoj, s udjelom od 48 posto ukupne hrvatske proizvodnje te udjelom od osam posto proizvodnje ribljih konzervi u Europi. Snagu i veličinu današnje Mirne stvarale su generacije kvalitetnih, sposobnih i požrtvovnih ljudi. Ponosni smo na činjenicu da su upravo oni, svojom smjelošću i vizionarstvom stvorili današnju Mirnu, rekao je 1997. predsjednik Uprave Mirne Gojko Marušić.

Bacimo pogled u tu dugu riboprerađivačku rovinjsku tradiciju, koja traje 137 godina.

Nekoć je usoljena riba bila biznis i Serenissima ga je štitila propisima: morala se otpremiti u Veneciju. Ipak, dovitljivi rovinjski ribari znali su je prošvercati u Trst, Anconu i druga središta izvan Mletačke Republike.

Masovno soljenje sardele usporeno je u drugoj polovici 19. stoljeća osnivanjem niza tvornica za preradu ribe. I na zapadnoj obali Istre podižu se takve tvornice kojima su sjedišta i kapital u Trstu i Beču. Djelatnost ovih fabrika svodila se na punjenje limenki prerađenom ribom i njihovo vraćanje u skladišta matičnih tvornica oko Trsta, koji je konzervama opskrbljivao Beč, Krakov, Budimpeštu i druge gradove.

U katalogu koji je pratio izložbu u prigodi 120 godina djelovanja Mirne, prof. Marija Ivetić je zapisala da je pariška tvrtka Société générale française de conserves alimentaires 1877. godine proizvela "prve konzerve sterilizirane toplinom, pa se uz ovu godinu vezuje i početak razvoja riboprerađivačke djelatnosti u gradu". Rovinježi su tvornicu odmah krstili "dei francizi", a deset godina kasnije, 1893., prestala je s radom. (R. BURŠIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter