Mirna: Radničko dioničarstvo najbolje rješenje

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Radnici Mirne i predstavnici sindikata na sinoćnjem su Zboru radnika dali punu podršku Upravi Mirne da uputi žalbu na rješenje o obustavi predstečajnog postupka nad tvornicom, saznajemo od sindikalnog povjerenika Evelina Marića.

- Sindikalna podružnica i svih 250 radnika tvornice dali su punu potporu Upravi Mirne da uputi žalbu na rješenje o obustavi predstečajnog postupka nad tvornicom. Nadamo se da će žalba Uprave biti uvažena te poništeno zadnje ročište i zakazano novo, rekao je Marić, potvrdivši da je puno govora bilo i o radničkom dioničarstvu kojim bi, ukoliko se prihvati, Mirnini radnici postali suvlasnici nove tvrtke Mirna Rovinj d.o.o. 

- Dakako da se raspravljalo o radničkom dioničarstvu, odnosno ponudi Geneze kojom bi radnici Mirne postali suvlasnici nove tvrtke Mirna Rovinj d.d. Vjerujemo da je upravo radničko dioničarstvo najbolje rješenje za nas i zbog toga jer smatramo da se u uvjetima stečaja proizvodnja ne bi nastavila. Stoga izražavamo i nadu da će Ministarstvo financija uvažiti žalbu Uprave i prihvatiti nas kao strateške partnere umjesto Geneze u eventualnom nastavku predstečajne nagodbe, kaže Marić.

Zanimao nas je i odgovor na pitanje koje se često postavlja u javnosti: odakle radnicima novac za radničko dioničarstvo?

- Imamo temeljni kapital od 50 tisuća kuna. Osnovala ga je tvrtka Geneza na čelu s direktoricom Valentinom Ljubešić, koja je ponudila da će ugovorom o prijenosu tih 50 tisuća kuna raspodijeliti na 250 radnika čime bi svaki dobio jednaki udio od 200 kuna, objašnjava Marić, koji tvrdi da bi se i novac za dokapitalizaciju tvornice iznašao a time i izbjegao stečaj, sačuvala radna mjesta i nastavila proizvodnja. (N. O. RADIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter