Mirna punih hladnjaca i u plusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon godina posrtanja, prekida i smanjivanja proizvodnje rovinjska tvornica za preradu ribe Mirna doživjela je ove godine pravi zaokret. Nakon dolaska novog direktora Marinka Došena, koji je zamijenio Gordanu Vesovic, proizvodnja je krenula uzlaznom putanjom.

- U prvih devet mjeseci ove godine ostvarili smo prihod od 33,1 milijun kuna, 56 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. To nam je omogucilo da nakon niza godina prvi put poslujemo s dobitkom od 792 tisuce kuna, dok je u isto vrijeme lani gubitak iznosio 3,7 milijuna kuna. Za nas je najznacajnije što smo s ribarima postigli dogovor o smanjenju duga iz prethodnog razdoblja, što je omogucilo kontinuiranu isporuku ribe kao preduvjet stabilnog poslovanja. U prošloj jesenskoj ribolovnoj sezoni otkupili smo više od 3.000 tona sitne plave ribe, dok su nam lani ribari isporucili samo 750 tona, kaže Marinko Došen.

Napunjena hladnjaca ribe preduvjet je daljnjeg stabilnog poslovanja tvornice u vrijeme kada je jednomjesecni lovostaj na sitnu plavu ribu te u iducim mjesecima kada se lovi manje. Da bi se u tvornici mogla preraditi sva otkupljena riba, nakon mnogih godina zaposleno je 40 novih radnika pa ih Mirna sada zapošljava ukupno 180.

Od proizvodnje 18 milijuna konzervi cak 84 posto (24,5 milijuna kuna) ostvareno je izvozom. Najviše se izvozi u zemlje trgovinskog udruženja CEFTA, u kojem je vecina država nastalih na podrucju bivše Jugoslavije. Najvece tržište je Srbija, a po broju stanovnika najveci je potrošac Kosovo.

Da bi povratila izvozni broj, i time ponovno omogucila prodaju u zemljama EU-a te povecanu proizvodnju, Mirna mora dovršiti zapocetu rekonstrukciju proizvodnih i rashladnih prostora. Zbog starih dugova žiro-racun maticnog društva Mirna d.d. je, medutim, i dalje blokiran pa tvornica radi preko tvrtke kceri Mirna-Ribolov.

Direktor Marinko Došen, koji je nakon niza godina uspio stabilizirati poslovanje Mirne, kaže da su za to zaslužni i kvalitetni ljudi koje je zatekao u tvornici te ribari, s kojima su sklopljeni dobri ugovori. Mirni sada isporucuju ribu ne samo ovdašnji, vec i kvarnerski i dalmatinski ribari. Probudenu tvornicu prate i ostali dobavljaci, posebno proizvodaci ulja i lima.

Jadranska sardina - premium brend
Glavni Mirnin proizvod su konzerve na bazi srdele. Proizvode se još konzerve od skuše i tune, riblji namazi, paštete i salate te slana riba. Mirna namjerava pokrenuti promociju jadranske sardine kao "premium brenda". U najboljim godinama, krajem 80-ih, ostvarivala je osam posto europske proizvodnje sardina i izvozila u 28 zemalja. Tada je imala flotu od 34 ribarska broda i proizvodila više nego danas citava hrvatska ribopreradivacka industrija. (A. POKRAJAC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter