Mirna postiže rekordnu proizvodnju

Nedavno je zaposleno 70 novih radnika (M. MIJOŠEK)
Nedavno je zaposleno 70 novih radnika (M. MIJOŠEK)

Zapošljavanje 70 novih radnika i uvođenje rada u drugoj smjeni dobar je vjetar u leđa rovinjskoj tvornici za preradu ribe. S radom u dvije smjene Mirna će naime premašiti prošlogodišnju rekordnu proizvodnju od 20 milijuna limenki godišnje i ostvariti dobit.

- Za uvođenje druge smjene odlučili smo se zbog velike količine otkupljene ribe. Nakon što smo napunili našu hladnjaču moramo je skladištiti u druge regije. Zbog povećane potražnje možemo plasirati i veće količine naših proizvoda, kaže predsjednik Uprave Mirne Saša Krobot.

Trenutno Mirna ima uskladišteno 1.500 tona srdele, a budući da svaku noć ribari ulove novih 80 tona zalihe će se povećati, pa će tvornica imati sirovine i za zimsko razdoblje, kada se na more ne izlazi zbog zabrane ribolova i lošeg vremena.

Druga dobra vijest za Mirnu je osiguranje bescarinskog izvoza u zemlje CEFTA-e, za što se izborila Europska komisija. Ulaz Hrvatske u EU neće tako donijeti nove izvozne troškove rovinjskoj tvornici. Od zemalja CEFTA-e, gdje Mirna izvozi 80 posto svoje proizvodnje, najviše u Srbiju, samo su Crna Gora i Kosovo uvele carine, ali se očekuje da će i one prihvatiti zahtjeve EU-a, jer im to osigurava slični režim izvoza u Hrvatsku.

- Preostaje nam dovršenje rekonstrukcije proizvodnih pogona radi dobivanja izvoznog broja za zemlje EU-a. U tom slučaju tržište bi nam se od sadašnjih 20 milijuna potencijalnih kupaca u zemljama CEFTA-e povećalo na višestruki broj, prvenstveno omogućio izvoz u zemlje srednje Europe gdje su naši proizvodi poznati, kaže Saša Krobot, dodajući da Mirna radi i na oživljavanju izvoza na nekad značajno tržište Bliskog istoka. (A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter