Mirna ponovno stala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dva tjedna proizvodnje tvornica ribljih preradevina Mirna ponovno je danas prekinula rad. Razlog je isti kao i za prethodnog, gotovo dvomjesecnog prekida proizvodnje od 2. srpnja do 24. kolovoza - nedostatak sitne plave ribe. Kada se srdela u svibnju i lipnju iznenadujuce dobro lovila ispred zapadne obale Istre, ribari je zbog duga iz prošle godine nisu htjeli isporucivati Mirni. Tvornica je tako radila sa srdelom iz prošle jeseni, pohranjenom u hladnjaci.

Kada su te zalihe potrošene i proizvodnja obustavljena, poceli su pregovori s ribarima. Oni su pristali isporucivati ribu iz ovogodišnjeg ulova ako im se odmah plati. To je nekako i funkcioniralo, pa je Mirna otkupila srdelu za dvotjednu proizvodnju. Zbog problema s nevremenom, dupinima i drugim nedacama koje ometaju ulov, ribolov je stao, pa je Mirna u petak preradila posljednju otkupljenu ribu i u ponedjeljak obustavila proizvodnju.

Radnici cekaju akontacije za srpanj

Zabrinuti radnici, koji su za prethodnog prekida proizvodnje dobili akontacije placa u iznosu od 2.500 kuna za svibanj i lipanj, a za srpanj ih tek ocekuju, sazvali su zbor radnika, gdje im je novi predsjednik Uprave Marinko Došen, koji je zamijenio Gordanu Vesovic, objasnio situaciju u kojoj se nalazi tvornica i plan daljnjeg poslovanja.

Prijepor izmedu Uprave i radnika nastao je oko starog prijedloga da radnici prijedu u tvrtku kcer Mirna Ribolov, kako bi im se legalno mogla isplatiti i akontacija place za srpanj. Za razliku od maticne Mirne d.d., Mirna Ribolov d.o.o. ima medutim mali temeljni kapital, pa se radnici boje da ce, ako dode do stecaja, ostati bez otpremnina.

Mirna, naime, ima imovinu koja se prostire na više od 50 tisuca kvadrata tvornickog kompleksa uz obalu, uz samo središte Rovinja, u kojem se po GUP-u mogu naci atraktivni poslovni sadržaji. U sindikatu PPDIV-a i Radnickom vijecu, koji o tome još pregovaraju s direktorom Došenom, nisu bili spremni za davanje izjava dok se pregovori ne okoncaju. (A. POKRAJAC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE U SRIJEDU 8. RUJNA.


Podijeli: Facebook Twiter