Mirna Kutleša izlaže u MMC-u Luka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na svojoj prvoj pulskoj izložbi, otvorenoj u petak navecer u MMC-u Luka rijecka umjetnica Mirna Kutleša predstavila se s 10 slika velikog formata u tehnici ulja na platnu koje su nastale tijekom protekle 2 godine.

Izložba je naslovljena "Porijeklo: nepoznato", a rijec je pretežito o figurama nepoznatih, usamljenih žena, djece i životinja smještenih unutar jednog prirodnog mikro ili makrokozmosa. O autorici i njezinim radovima publici je govorila likovna kriticarka Sabina Salamon.

"Naslov 'Porijeklo: nepoznato' nosi poruku slika kodiranih semantikom nesavjesnog. Njihov pravi dom su osjecaji koji putuju od mjesta ugode do zapecka tjeskobe, što se u likovnom smislu podudara s neobicnim kadriranjem i izoštravanjem kojim se autorica služi kao da snima kamerom.


Poetiku filma zaziva neobicnom kombinacijom kontemplativnosti i pokretljivosti slike na nacin da ostavlja utisak nadrealnog, kao što se to zbiva primjerice u uracima naslovljenim 'Vrisak', 'Crvena šuma' i 'Odlazak'", kazala je likovna kriticarka.

Salamon je naglasila da se film u slikama Mirne Kutleša pokazuje eksplicitno, u citatima ili konkretnim referencijama. "'Uho" iz 2007. godine uprizoruje Kylea MacLachlana iz filma 'Blue Velvet' Davida Lyncha, a najnoviji triptih 'Il Sogno' vodi nas k nezaboravnoj sceni iz 'Fitzcarralda' Wernera Herzoga". Ona je takoder napomenula da film nije prisutan samo kao vodic nesavjesnih psiholoških procesa, njezino slikarstvo je s ekranom povezano i u formativno-recepcijskom smislu.

Mirna Kutleša rodena je 1980. godine u Rijeci. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a za diplomski je rad nagradena. Prošle je godine sudjelovala na Bijenalu mladih Europe i Mediterana u Skoplju s radom "Smetnje u komunikaciji".

Nazocne je u ime MMC-a Luka pozdravila voditeljica Tea Bicic. Izložbu je moguce razgledati do 17. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter