Mirna, Jurman i Piplović državi duguju 65 milijuna kuna

Mirna (Milivoj MIJOŠEK)
Mirna (Milivoj MIJOŠEK)

Najveći porezni  dužnik u Istarskoj županiji, po jučer objavljenoj Linićevoj crnoj listi, jest Albino Jurman iz Bala. I na  nacionalnoj je razini čak na drugom mjestu kada je riječ o građanima. Prema navodima Ministarstva financija on, vjerovali ili ne, duguje čak 37,7 milijuna kuna, više čak i od rovinjske Mirne, tvrtke koja s 21,09 milijuna predvodi crnu listu tvrtki-dužnika.

Osim što je "zasjenio" konkurenciju na listi pod nazivom "ostali porezniobveznici - građani", Jurman je poznato lice s novinskih stranica: još 2009. izvještavali smo o tome da je,mešetareći zemljištem, državi ostao dužan 25 milijuna kuna.Jurman nam jučer nije komentirao dug jer je, kako nam je izjavio, teže bolestan.

Druga na crnoj listi  građana-dužnika nije mu ni do koljena: Romina Hrvatin iz Rovinja duguje 4,8 milijuna. Rovinjka, koju je poduzetnik Danko Končar prijavio zbog navodne prijevare pri kupnji zemljišta na kojem je trebao izgraditi svoje stancije, kaže da želi platiti porez, ali to ne može učiniti jer joj je blokiran tekući račun.

- Račune mi je blokirao Županijski sud u Puli na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva, koje smatra da sam steklaprotupravnu imovinsku korist prodajom vlastitih udjela u stanciji Santolina Končarovoj tvrtki Kermas ulaganja, a na temelju čega mi je i razrezan porez. No, o tome ne mogu pričati jer je istraga tajna. Znam samo da sam sve stekla legalno. Porezna mi nikad nije poslala rješenje, a sada ono odjednom stiže s kamatama od milijun i polkuna, kaže Hrvatin.

Listu tvrtki-dužnika, poslije  već navedene Mirne, predvodi pulski TRP s dugom od osamnaest milijuna, a treći je buzetski BUP s dugom od 12,5 milijuna. Slijedi porečka tvrtka Interijeri i projekt s dugom od 10,2 milijuna, porečki Hermo-projekt koji duguje 9,3 milijuna, pazinski Velich V.I.T.S. s 7,8 milijuna, umaška Vila Savudrija s 7,5 milijuna, dok dugovanje Huana, pulske tvrtke za proizvodnju, promet, turizam i ugostiteljstvo, iznosi 6,2 milijuna kuna. Vodnjanski Grami državi treba platiti pet i pol milijuna, a novigradski Molior 5,1 milijun.

Ovih deset dužnika državi na ime PDV-a, poreza na dobit, poreza i prireza na dohodak, doprinosa, trošarina, carine i poreza na promet nekretnina duguje više od 103 milijuna kuna! Na listi od više stotina tvrtki njih četiri duguju više od četiri milijuna, 24 ih duguje od dva do četiri milijuna, dok je onih koji duguju između milijun do dva milijuna čak 59.

Među njima uočavamo imena koja su zbog problematičnog poslovanja često punila novinske stupce pa je tako pulska Istragradnja u stečaju s dugom od 2,2 milijuna na 30. mjestu, a isto toliko duguje i Ikus, koji je 32. Uljanik TESU je 49. s dugom od 1,7 milijuna.

Na neslavnom prvom mjestu fizičkih osoba-obrtnika, sa 6,2 milijuna kuna duga, jest bujska odvjetnica Asja Piplović, javnosti poznata po tome što je 2008. bila osumnjičenau akciji Maestro. Više od polovice njenog duga, čak 3,7 milijuna, odnosi se na neplaćeni PDV, a nije platila ni 2,4 milijuna kuna poreza na dobit.

Drugi je Puljanin Mijo Jurić koji duguje 4,5 milijuna, od čega 2,5 milijuna poreza i prireza na dohodak te 1,4 milijuna PDV-a. Treći je Stjepan Sudar iz Poreča s dugom od 3,8 milijuna kuna,o d čega najveći dio, 2,4 milijuna, otpada na porez i prirez na dohodak. Na dvanaestom smo mjestu uočili i kontroverznog građevinskog poduzetnika Milana Bračulja, koji duguje 1,3 milijuna kuna. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Pjevač Alen Vitasović: Da sam dužan toliki iznos, odmah bih se ubio

Među imenima građana na Linićevoj listi pojavilo se i ime Alena Vitasovića, no nije riječ o poznatom pjevaču iz Orbanići, već vlasniku restorana iz Pule. Pjevaču Vitasoviću, međutim, jučer nije prestajao zvoniti mobitel. - Cijeli dan me zovu svi mogući hrvatski mediji jer im je valjda teško još samo dva puta kliknuti na tog Vitasovića i vidjeti da tamo lijepo piše da je on '69. godište i da je ugostitelj, a ja sam '68. i samostalni sam umjetnik. Neugodno mi je što odmah svi pomisle da sam ja taj dužnik. Mogli bi mi nanijeti štetu drugi mediji ako ne budu provjeravali ovu informaciju kao vi. Samo u Puli ima barem pet Alena Vitasovića. Da sam dužan 900 tisuća kuna, pa odmah bih se ubio,komentirao je Vitasović. (P. S. M.)

TKO SU SVE DUŽNICI IZ ISTRE I KOLIKO DUGUJU, ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

Na listi koju možete pogledati OVDJE  su fizičke osobe koje obavljaju djelatnost  a duguju više od 100.000 kuna, pravne osobe koje duguju više od 300.000 kuna i građani  koji duguju više od 15.000 kuna.

U FOTOGALERIJI POGLEDAJTE TOP 50 ISTARSKIH DUŽNIKA U SVE TRI SKUPINE.

 


Podijeli: Facebook Twiter