Mirko Kovač: Život, rad i prijateljevanje u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski, srpski i crnogorski književnik i scenarist Mirko Kovač umro je u ponedjeljak navečer u Rovinju u 75. godini života. Autor je više romana, novela, zbirki pripovijedaka, eseja, TV-drama i filmskih scenarija, dobitnik brojnih nagrada te je, bez dvojbe, jedan od najvećih pisaca četiriju suvremenih južnoslavenskih književnosti.

Kovač je pune 22 godine, najznačajnije u svom stvaralačkom radu, proveo u Rovinju. Došao je 1991., nakon što mu je kum Vuk Drašković, s kojim se kasnije nije slagao, dojavio da mu nakon bliskih susreta i sukoba sa Vojislavom Šešeljem i Arkanovcima prijeti likvidacija. U Rovinju ga je kao dočekao Slobodan Brajović, magistar turizma, dugogodišnji direktor nekadašnjeg Međunarodnog omladinskog centra Škaraba, potom Monvija i današnjeg turističkog naselja Valdaliso.

- Mirko je u Rovinj dolazio i prije, poznavao je ovdašnji mentalitet, pa se brzo odlučio za ostanak u Istri. Budući da je u Carreri i na rivi, pred drugom stranom stana, stalna gužva i buka, što ga je dekoncentriralo, kupio je pola stare kuće u Ulici 43. Istarske divizije, u kojoj je vladao savršen mir, kaže Brajović.

Sjeća se da je Kovača u Rovinju prvi od književnika posjetio Jevrem Brković, koji se zbog sličnih okolnosti uz pomoć PEN kluba preselio u Zagreb. Od hrvatskih pisaca u Rovinju su ga posjećivali Boris Maruna, Dubravko Horvatić i Daša Drndić. U Rovinj su mu u posjet dolazile i "vještice iz Rija" Jelena Lovrić, Rada Iveković, Slavenka Drakulić, Vesna Kesić i Dubravka Ugrešić. - Mirko Kovač nije bio kavanski tip, pa je rijetko izlazio na rovinjsku rivu, ali je zato često obilazio unutrašnju Istru, koju je smatrao ljepšom i izvornijom od Provanse i Toskane. Prikupljao je građu o naseljavanju Istre i suživotu ljudi koji su ovamo dolazili iz raznih krajeva, o čemu je pripremao roman, veli Brajović.

- Mirko je volio mirise zelene Istre i domaću hranu, pa smo često odlazili u konobu Marino u Gračišću. Posjećivali smo i konobe u Kaštelu, Zrenju i u Vrhu kod Buzeta. Zbog riječkih prijatelja znali smo se naći i u Kastvu. Mirko je u društvu bio duhovit i zabavan, u životu nenametljiv, čestit i pošten, pa će mi takav ostati u sjećanju, sjeća se svog preminulog prijatelja Slobodan Brajović.

U Rovinju Mirko Kovač je prijateljevao sa Stanislavom i Željkom Martinisom, arhitektom koji mu je stručno pomagao u uređenju kuće. Družio se i sa Dubravkom Svetličić i Milanom Medakom. Poseban odnos gajio je sa susjedom Argeom Curtom, povjesničarom umjetnosti, galeristom i dugogodišnjim direktorom rovinjskog Zavičajnog muzeja. Rovinjski prijatelji Mirka Kovača kažu da se poznati književnik u Istri najviše družio s Lucijom i Liciom Debeljuh. Lucija Debeljuh jučer je bila duboko potresena smrću svog prijatelja. (Aldo POKRAJAC)

VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter