Mirko Kovač nije se dao svrstati u ideološke okvire

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Žao mi je što nikad nisam upoznao Mirka Kovača, živjeli smo blizu jedan drugome, on u Rovinju, ja u Rijeci, ali stalno sam to odgađao, stalno sam mislio - ima vremena za to, činilo mi se da će Kovač biti vječno s nama. Sprječavalo me u tome i strahopoštovanje koje sam imao prema njemu kao istinskom piscu čije sam knjige čitao s velikom strašću. Neke sam svoje omiljene pisce uživo upoznao, pa sam njihov živi lik uvijek povezivao s njihovim knjigama dok bi ih čitao. S Kovačem će mi to biti uskraćeno.

Možda sa svim tim ima veze i ovaj naš užurbani životni ritam, svakodnevno gomilanje obaveza, pa one prave stvari koje želimo napraviti stalno odgađamo, misleći da ima vremena za to. Neću prežaliti što nikada nisam upoznao i barem malo porazgovarao sa svojim omiljenim piscem Mirkom Kovačem. A živjeli smo tako blizu, rekao je na početku prekjučerašnje komemoracije Mirku Kovaču u Novinarskom domu predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković

O Mirku Kovaču govorio je i njegov dugogodišnji prijatelj Predrag Matvejević. Prisjetio se da ga je branio dok je šezdesetih godina na njega bila otvorena hajka zbog mračnog prikazivanja stvarnosti u njegovom romanu prvijencu "Gubilište". Među mnogima, napao je tada Kovača i Vlatko Pavletić. Tražilo se izbacivanje Kovačeve knjige iz knjižara i knjižnica. Matvejević je u protestnom pismu upozorio tadašnju javnost i vlast da je to samo korak od spaljivanja nepoćudnih knjiga.

-  Kovač se nikada nije dao svrstati u neke ideološke, uske nacionalne okvire, on je jedan od rijetkih pisaca koji pripada kulturi nekoliko naroda i čije je jezične finese majstorski uklopio u svoju prozu. Nikad nije pisao na način da bi se površno uhvatio nekih aktualnih tema koje bi mu donijele trenutni uspjeh i zaradu, kazao je Matvejević. (M. HRGOVIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter