Mirko Jevtović i suvremeni skladatelji

Feodora Gubaš Štifanić, Snježana Akrap-Sušac, Iris Mošnja, Gordana Trajković i Rea Korani
Feodora Gubaš Štifanić, Snježana Akrap-Sušac, Iris Mošnja, Gordana Trajković i Rea Korani

U organizaciji OKUD-a Istra, rad 23. Međunarodne ljetne škole harmonike započeo je uz koncert Mirka Jevtovića, harmonikaša iz Srbije.

Ovaj je nadareni harmonikaš proveo nazočne kroz program sastavljen od repertoara suvremenih skladatelja i bio je namijenjen ljubiteljima suvremenih skladbi za ovaj instrument.

Naime, koncert je zahtijevao veliku koncentraciju od publike, a sam se izvođač predstavio vrlo preciznim izvedbom ovih tehnički zahtjevnih skladbi.

Na repertoaru su bila djela Uroša Rojka (1954.) "Accordica", potom "Mani.Stereos" Pierluigija Billonea (1960.), Milice Đorđević (1984.)"… mislio bi čovek: zvezde", Josea M. Sancheza-Verdua (1968.) "Arqitecturas del silencio" i potom "Vento" Jounija Kaipainena (1956.-2015.)

Skladbe su bile u znaku epske linije, zvučale snažno, na trenutke i tjeskobno, pa i strastveno uz vrlo suvremeni pečat.

Mirko Jevtović rođen je 1989. u Kragujevcu. Magistrirao je u Ljubljani te dodijeljena mu je Prešernova nagrada ljubljanskog sveučilišta, koja je ujedno i najprestižnije studentsko priznanje u Sloveniji.

Surađivao je s nekim od svjetskih najpoznatijih glazbenika i glazbenih pedagoga. Pohađao je masterclasse renomiranih profesora harmonike. Snimao je razne CD-e. Od listopada 2015. se kao stipendista programa "The Best of South-East" usavršava na Univerzitetu za glazbu i izvođačku umjetnost u Grazu, na odsjeku za izvođačku praksu moderne glazbe.

Idući koncert na programu Međunarodne ljetne škole harmonike je već u srijedu, kada će u 21 sat u crkvi sv. Franje nastupiti harmonikaš Gorka Hermosa, inače i jedan od predavača ovogodišnje škole. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter