Mirko i Vinka Cetinski uskoro na optuženičkoj klupi

(Silvano Ježina)
(Silvano Ježina)

Optužno vijeće Županijskog suda u Puli je 8. siječnja u cijelosti potvrdilo optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Puli protiv prvookrivljene Vinke Cetinski, drugookrivljenog Drage Radolovića, trećeokrivljenog Mirka Cetinskog, četvrtookrivljenog trgovačkog društva Istra Bavaria Agentur d.o.o. Poreč i petookrivljenog trgovačkog društva M.C. Savjetovanja d.o.o. Rovinj zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti kojima je tvrtka Kermas, u vlasništvu Danka Končara, oštećena za 90,5 milijuna kuna.

Informacija je to službeno potvrđena sa Županijskog suda u Puli, kojemu je Državno odvjetništvo optužnicu protiv supružnika Cetinski i Drage Radolovića, nakon trogodišnje istrage, dostavilo još početkom veljače 2014. godine. Potvrđivanjem optužnice stvoreni su uvjeti za zakazivanje početka suđenja nekadašnjim poslovnim suradnicima Danka Končara koji je, smatrajući se prevarenim, podnio kaznene prijave protiv svojih poslovnih suradnika još ujesen 2010. godine.

Vinku Cetinski se tereti da je kao odgovorna osoba u Končarovoj tvrtki Kermas iskoristila položaj ili ovlast te pribavila znatnu imovinsku korist na štetu Kermasa. Drago Radolović optužen je za isto kazneno djelo i pribavljanje znatne imovinske koristi na štetu Kermasa, ali u svojstvu odgovorne osobe u svojoj tvrtki Istra Bavaria Agentur, dok se Mirka Cetinskog tereti za zloporabu položaja i ovlasti u stjecaju s kaznenim djelom pranja novca. Optužnica pravne osobe, Radolovićevu tvrtku Istra Bavaria Agentur tereti za zloporabu položaja, a tvrtku Mirka Cetinskog MC Savjetovanja za pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti, čime je također oštećena Končarova tvrtka Kermas?

Županijsko državno odvjetništvo tereti okrivljenike da su tijekom 2007. i 2008. godine na području Istre, da bi se neosnovano okoristili pri kupoprodaji poslovnih udjela u 32 trgovačka društva, određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti, pa su tako za sebe pribavili, a na štetu oštećenog trgovačkog društva protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 90,507.255,95 kuna.

Prema Končarovim sumnjama iz kaznene prijave protiv Vinke Cetinski i Drage Radolovića, njih su dvoje, mimo Končara, dogovorili da Kermas plati znatno višu cijenu, a razliku između nabavne i konačne cijene navodno su dijelili među sobom. (Marica KOŠTA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter