Mirjanina savijača s tartufima

Savijača sa sirom, jajima i tartufima (M. DAMJAN)
Savijača sa sirom, jajima i tartufima (M. DAMJAN)

Kad se obitelj godinama bavi tartufima, njihov miris često obavija kuću, i to ne samo u vrijeme zajedničkog ručka ili posjeta prijatelja. Tada u kuhinji Mirjane Kotiga iz Motovuna nastaju inspirativni recepti u koje dodaje tartufe poput torte s čokoladom, raviola ili savijače koju je priredila tijekom našeg posjeta.

- Savijaču radim već deset godina, a osnovni sastojci gotovo se uopće nisu mijenjali, kaže Mirjana koja specijalitete sa skupocjenim gljivama najčešće sprema za prijatelje i druge goste. Osim kolačima, mirišljave gomoljčiće dodaje fužima i pljukancima, bifteku, filetu brancina ili sprema raviole punjene sirom i tartufima od tijesta za njoke.

Uz to, prerađuje tartufe stvarajući obogaćeno ulje i druge proizvode: u posljednjih dvadesetak godina prešla je put od medicinske sestre do voditeljice vlastite tvrtke Miro tartufi sa suprugom imenjakom koji je danas skupocjene gljive počeo brati kad unatoč svojoj vrijednosti i jednostavnosti pripreme uopće nisu bile tako popularne.

- Lako ih je pripremiti jer imaju kratku termičku obradu i jako se lijepo sljubljuju s maslinovim uljem i maslacem. Najbolji su sami ili lagano frigani, smatra Mirjana. Tvrdoglavim ljubiteljima "umaka na bijelo" hladno vrhnje za kuhanje dodaje i na savijaču s tartufima, a kad nema vremena za kuhanje, spremi fritaju s tim gljivama, "jelo koje se može poslužiti svakom kralju". Isto vrijedi i za iznesenu savijaču kojoj su posebnu draž dali naribani svježi tartufi ubrani u Motovunskoj šumi tik nakon prve ljetne kiše u kolovozu. (M. DAMJAN)

Savijača s tartufima

Sastojci: 500 g lisnatog tijesta, 500 g svježeg kravljeg sira, tri jaja, malo soli, 100 g parmezana, 30 g salse tartufate, 30 svježih crnih tartufa.

Priprema: Razvaljamo tijesto za dvije štruce. Za nadjev u zdjeli umiješamo sir, jaja i sol pa dodamo naribani parmezan, salsu i tartufe. Podijelimo nadjev po tijestu, smotamo savijaču, zarežemo na pet mjesta da se previše ne napuhne i premažemo žumanjkom. Ispečemo na 180 stupnjeva dok tijesto ne zarumeni (oko 30 minuta). Pri serviranju možemo posuti naribanim tartufima, posuti maslinovim uljem s tartufima ili hladnim vrhnjem za kuhanje.


Podijeli: Facebook Twiter