Mirjana Vodopija izložila vjetar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lepršava, nježna, poeticna izložba "Zapuh, zamah, smicalica", kojom se Mirjana Vodopija prvi put samostalno predstavlja u Novigradu, otvorena je u galeriji Rigo, koja djeluje usklopu muzeja Lapidarium, doprinoseci ujedno zanimljivosti i raznolikosti dogadaja priredenih u Tjednu istarskih muzeja.

Ovaj je novonastali projekt/ambijent publika imala prigodu doživjeti u prisutnosti autorice, ai naugurirale su ga ravnateljica muzeja Ketrin Milicevic Mijošek i muzejska savjetnica u Klovicevim dvorima Marina Viculin, autorica predgovora u pratecem katalogu.

- Mirjanini se radovi bave i svjetlom, i vidom, i vjetrom, i vremenom, ali zapravo nicim od toga. To su samo slova njezinog teksta. Ona se bavi mogucim i nemogucim nacinima da se sacuva/proizvede doživljaj. Da se opiše bez opisivanja. Da se uroni bez posljedica?, zapisala je Viculin otkrivši da je autorica izložila vjetar te da nije prvi put da nam to cini.

A kako se Mirjana pocela baviti strujanjima zraka, sama je objasnila. - Pošla sam od toga da kretanje postoji samo u ljudskoj percepciji. Pokret mi je bio draži ako nije mehanicki,razumljiv, predvidljiv (kao što je kružno gibanje od elektromotora koje sam ponekad koristila u radovima). Pocela sam gledati kako se predmeti i biljke micu na vjetru. Vjetar je kretanje zraka koje ne vidimo, vec samo osjecamo dodirom, ali posredno pokrece i vidljivu materiju..., otkrila je.

"Je li moguce zadržati puninu doživljaja, njegovu tjelesnost i sveobuhvatnost neposredne spoznaje koju je proizveo? Mirjanini radovi su beskrajno uzbudljivi jer pokušavaju odgovoriti na to pitanje", porucila je Viculin. Zainteresirani joj se u tom istraživanju u galeriji Rigo mogu pridružiti sve do 16. listopada. (K. FLEGAR; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter