Mirjana Prgomet opet napravila najbolji smokvenjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smokvenjak Mirjane Prgomet iz Prnjani proglašen je najboljim medu 18 prijavljenih na Fešti smokve i smokvenjaka koja se u subotu šestu godinu zaredom održala na barbanskoj placi. Time je Prgomet obranila lanjsku titulu najbolje u pripremi smokvenjaka. Najuredenijim štandom proglašen je onaj Mirjane Valic iz Raklja.

Ocjenjivao se okus, boja, miris, sastav, konzinstencija smokvenjaka. Neki su bili napravljeni tog jutra, što je žiri u sastavu Željko Prgomet, Ibrahim Mujic i Budimir Žižovic odmah detektirao jer im je nedostajala konzistencija.

Recept za smokvenjak nije tajan, a jedino što treba jesu sušene smokve i pokoji dodatak poput oraha ili cokolade… Smokve se suše tako da ih se dva puta dnevno okrece i pazi da se ne sprže na suncu. Zatim ih se melje i umijesi smokvenjak. Tamnije smokve malo se teže suše jer im je kora, saznajemo na štandovima, deblja.



Iako sam naziv kaže da se radi od smokava, na štandu poduzeca Skink iz Rovinja kušali smo jedan eksperimentalni i to od pomikakija tzv. pomikaknjak. Ako može od smokve, bome može, uvjerili smo se, i od pomikakija.

Prema rijecima Krste Bistre iz Lovrana koji se bavi uzgojem smokava, ali i ima konobu u Medveji, smokvenjak može trajati kao istarski pršut, jedino mu vlaga može zasmetati.

- Smokva je danas cesto u kantunu nekog dvorišta, a ona to ne zavreduje. Mjesecno izvozim izmedu 300 i 500 kilograma u Englesku, a ove godine cemo izvesti deset tona smokvinih proizvoda. Potražnja je velika. Imam hektar pod smokvama u Zadru i to su cetiri sorte: bunetarka, mazalica, crnica i sušeka, kazao nam je Bistre.

Prema rijecima Željka Prgometa, doktora znanosti na podrucju smokvarstva, u svijetu postoji 120 proizvoda od smokava, a kod nas ih je prisutno manje od deset. Takoder u svijetu postoji 400 sorti smokava, u Hrvatskoj 40-ak, a u Istri 20-ak.

Na manifestaciji se predstavilo 35 izlagaca koji su osim proizvoda od smokava prezentirali i one od meda, sira, lavande…, a nisu izostali ni istarski suveniri od drveta i kamena.


Podijeli: Facebook Twiter