Mirisni antički vrtovi, rimske frizure, stari zanati i legionari na pulskim trgovima

Ilustracija (Arhiva NL)
Ilustracija (Arhiva NL)

Ovogodišnji trodnevni 16. Dani antike Pula superiorum, koji traju još danas, donijeli su pregršt događanja i dašak nekih prošlih vremena te Puli dali pravi rimski štih. 
Jučerašnji, drugi dan manifestacije posebno je bio zanimljiv najmlađima i, pokazalo se, turistima. Od Portarate preko Parka grada Graza pa sve do Foruma, održavani su brojni programi čiji su sudionici kostimima, glazbom i scenskim igrama vjerno dočarali doba staroga Rima.

Cilj je bio razveseliti djecu

Na Portarati su jučer ujutro zaživjeli stari zanati, radile su se rimske frizure, a bile su uprizorene i crtice iz života Rimljana. Kovači, lončari, kuhari tek su neka od predstavljenih zanimanja. Mogli su se vidjeti i zabavljači poput onih koji žongliraju mačevima a Puljani i njihovi gosti mogli su kupiti i razne predmete vezane za antičko doba.

Park grada Graza bio je pretvoren u rimski tabor uz legionare koji su spremno dočekali vrtićku djecu i strpljivo im pripovijedali priče o rimskim ratnicima, njihovoj borbi i načinu obrane. Malene je najviše oduševilo što su mogli isprobati i njihove šljemove, opipati oklope... Tako nam je i Miloš Ilić, jedan od legionara, rekao da je prvenstveno cilj razveseliti djeco, a sudeći prema jučerašnjoj atmosferi u tome su bili više nego 
uspješni.

Udruga Birikina u Parku grada Graza pripremila je Mali antički teatrin te kroz scensku igru u kojoj su djeca aktivno sudjelovala ispričala priču o Minotauru i Pandori. Potom su mališani u kreativnim radionicama izrađivali maske od glinamola i salvetnom tehnikom ukrašavali Pandorine kutije te u njih spremali maske.

- Djeca su putem izrade maske učili o emocijama, naime, svaka je maska predstavljala neku emociju koje smo obradili i u predstavi, rekla je Vesna Mileta Laković iz Birikine.

Najmlađi u antičkim kostimima

Dječji vrtić Maslačak za Dane antike se posebno pripremao. 

- Izradili smo djeci antičke kostime i a roditelji su se potrudili oko frizura. Svake godine sudjelujemo na ovoj manifestaciji i uživamo", rekla nam je Morena Ravnić iz Maslačka. I oni 
su, kao i brojne druge vrtićke skupine krenuli na Forum gdje su uživali u antičkim vrtovima. Naime, Dani antike prvi su put donijeli prvi dječju radionicu mirisnih antičkih vrtova uz stručno vodstvom kustosice Etnografskog muzeja Istre mr. sc. Tanje Kocković Zaborski. Tako su djeca mogla namirisati lavandu, ružmarin i ostalo aromatično bilje te ponešto o njemu naučiti. 

Na Forumu je Teatar Naranča za najmlađe izveo lutkarsku predstavu "Pipove antičke avanture - mitska bića". (Paola ALBERTINI)



Podijeli: Facebook Twiter