Mirisi koji štete zdravlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Romanticni ste pa uz svijece uživate u mirnijim vecernjim satima? Cak i one koje ne mirišu nisu najbolje za dišne puteve, a mirisne im mogu ozbiljno naškoditi. Strucnjaci stoga upozoravaju na oprez.

Aericko istraživanje pokazalo je da mirisne svijece i elektricni mirisi za prostor mogu sadržavati stotine kemikalija štetnih za organizam, ukljucujuci i ozloglašene ftalate, koji mogu uzrokovati urodene mane i reproduktivne probleme.

Kao upozoravajuci primjer istraživaci su izdvojili slucaj Amerikanke Ashley Henry, kod koje se, zbog opsesije mirisnim svijecama, razvila astma i povecana osjetljivost na mirise i druge kemikalije.

"Moja me zaljubljenost u mirisne svijece dovela do bolesti. Više niti ne pomišljam na njihovo paljenje ili upotrebu elektricnih mirisa. To isto savjetujem i drugima", kaže Ashley.

Proizvodi koji cine naše domove mirisnima mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema, a simptomi mogu varirati od osobe do osobe. Kod nekih se javlja blagi kašalj, dok duge osobe može pogoditi opasan svrbež ociju.

Redovito provjetravanje stana važnije je od "maskiranja" neugodnih mirisa mirisnim svijecama i drugim osvježivacima zraka koji sadrže štetne sastojke.


Podijeli: Facebook Twiter