Mirisi i okusi Istre: Certifikati za 20 OPG-ova

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U sklopu tradicionalne manifestacije "Mirisi i okusi Istre" na gradskoj tržnici ove su subote dodijeljeni certifikati "Proizvod hrvatskog seljaka". Certificirani proizvođači u 2014. godini su Obiteljsko poljoprivredna gospodarstva Božić, Peruško, Mirković, Jurcan, Erman, Petrović, Juras, Šikić, Dobrović, Smailagić, Juričić, Mališević, Mirković Capar i Stancija Kumparićka, a novi certifikati za 2015. godinu dodijeljeni su OPG-ovima Košara, Zohil, Laginja, P.O. Agro Pin, Vidulin i P.O. Vidulin 2.

Dodjela certifikata OPG-ovima s područja Puljštine i okolice za autohtonu proizvodnju održana je po četvrti put u suradnji sa Savjetodavnom službom Ministarstva poljoprivrede.

- Obiđeni su OPG-ovi koji su voljni pristupiti certificiranju, a Udruga Hrvatskih tržnica garantira da su njihovi proizvodi doista proizvedeni na tim gospodarstvima, odnosno njihovim njivama. Komisija ih je obišla, a na svakom je certifikatu navedeno što pojedini OPG proizvodi. Broj takvih autohtonih proizvođača se povećava, budući da je u odnosu na prošlu godinu, dodijeljeno osam certifikata više, rekao je direktor "Tržnica d.o.o." Renato Perc. Uz njega, certifikate su dodjeljivali predsjednik Udruge Hrvatskih tržnica Niko Pervan i dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Pule, Ardemio Zimolo.

Ovom je prigodom u organizaciji Tržnice d.o.o. na Narodnom trgu održan i zabavno-gastronomski program. Pod nazivom "Biži a la Žiži" pripremljeno je jelo od sezonskog povrća. Recept za ovo osvježavajuće proljetno jelo koje je podijeljeno u tristo porcija otkrio nam je meštar od kužine Budimir Žižović - Žižo.

- Koristili smo sve mlade namirnice - krumpir i biž, mladu kapulu i češnjak te prve pomidore. Na teći smo malo potfrigali kapulu, dodali nasjeckani mladi krumpir, češnjak, zalili s malo hladne vode, onda ubacili biže, malo oguljenih i nasjeckanih pomidora, posolili, popaprili, dodali malo peršina i evo izvrsnog jela, naveo je Žižo koji je i ovog puta u velikoj tavi besplatnu marendu za građane pripremao sa svojim gastro timom iz Rock Caffea. Namirnice za pripremu ovog ukusnog jela, ovog su puta donirali poljoprivrednici s pulske tržnice - OPG Zohil, OPG Grbac i OPG Capar.

Ionako zagrijanu atmosferu na tržnici, dodatno su svojom svirkom "začinili" In vino veritas". (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter