Fuži s tartufima, žgvacet od kokoši, teletina ispod cripnje, salata od hobotnice - samo su neka od 70-ak jela koliko ih je 50-ak malih ugostitelja iz svih sedam obrtnickih udruženja Istre, Pule, Buzeta, Labina, Pazina, Poreca, Rovinja i Umaga, pripremilo za 4. gastro okuse Istre, promotivnu gastronomsku manifestaciju s humanitarnim karakterom održanu u petak navecer u Buzetu u sklopu 7. vikenda tartufa.
Prava rapsodija mirisa i okusa domace kuhinje s ribljim i mesnim specijalitetima, svojevrsna 'mare e monti' kombinacija, pod velikim šatorom na parkiralištu u Mašimovoj škuji, za koju su se pobrinuli ugostitelji iz priobalnog i kontinentalnog dijela Istre, pretvorili su Buzet - grad tartufa u gastro Istru u malom.
Tradicionalnu izložbu jela istarskih ugostitelja otvorio je predstavnik domacina, pocasni predsjednik Udruženja obrtnika iz Buzeta Klaudio Marinac. Uz pozdravne rijeci predstavnika organizatora i suorganizatora, predsjednika Obrtnicke komore Istarske županije Alda Ukanovica i Ceha ugostitelja Istre Dušana Cernjula te predsjednice buzetskog udruženja Loredane Krbavcic, direktorice buzetske Turisticke zajednice Nade Prodan Mrakovic, posjetiteljima se obratio i gradonacelnik Valter Flego.
Uz izlagace iz svih istarskih udruženja obrtnika, kao i nekoliko vinara, na Gastro okusima Istre prvi put održanim u Buzetu, sudjelovali su i gosti, ugostitelji iz bratskih opcina Cabar i Kopar. Posjetitelji su kupnjom suvenira, tanjura i caše, mogli degustirati svih 70-ak jela te domaca vina s citavog Poluotoka.
Prihod je namijenjen kupnji vitalnog dijela rendgen aparata za snimanje zuba u buzetskom Domu zdravlja, vrijednog 20-ak tisuca kuna, koji je vec 7 mjeseci u kvaru. Za zabavni dio programa, uz Žensku klapu Roc, pobrinuli su se sudionici gastro showa u kojem su kulinarsko umijece, ukrstivši kuhace, odmjerili politicari i predstavnici obrtnickih udruženja Valter Flego, Siniša Žulic, Eros Soric, Robert Velenik i Vlado Ražman.