Mirisave lutke žnjidarice Helge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Helga Diklic jedina je kaštelirska žnjidarica, ali i više od toga: poznata je po duhovitim suvenirima rucne izrade uporabne vrijednosti, koje nerijetko vrlo vješto oslikava. U krojackom salonu uglavnom radi prepravke, kaže Helga. Malo se toga šije po narudžbi. Zato više pažnje posvecuje suvenirima koji bolje idu.

U malom butežinu otvorenom prigodom lokalne fešte Helga nudi oslikane keramicke zdjele, torbe za špežu, pregace-traverše-poprežice, vješalice na oslikanim tavelicama, vrecice lavande i – mirisave lutke koje su ovogodišnji novitet i hit.

"Jedna je Talijanka kupila lutku jer joj se svidjelo što joj je zadigla haljinicu da bi je pomirisala. Baš me je nasmijala. Ima raznih kupaca i razlicitih ukusa. Nikad ne znate što bi se kome moglo dopasti. Imam volje i puno ideja. I za šivanje, ali za to nema potražnje.

Doduše, smislila sam što bih mogla ove zime raditi. Dogovor je da na sajmove rukotvorina odlazimo u narodnim nošnjama, ali svatko ima svoju varijantu i ne od izvornog materijala. Mogla bih šivati istarske nošnje za razlicite prigode, ili još bolje, male nošnje kao suvenire", razmišlja na glas u rucnom radu vješta, a na feštama uvijek dobro raspoložena žnjidarica Helga.


Podijeli: Facebook Twiter