Berba grožda i pravljenje vina uobicajena su stvar u ovo doba godine, no kada se vino pravi u podrumu u starogradskoj jezgri Rovinja, i to po starinski, onda to plijeni pogled turista i prolaznika te postaje prava zanimljivost. U Ulici Riccardo Daveggia, jednoj od sporednih ulicica koje izlaze na glavnu trgovacku ulicu Careru, sinoc smo zatekli Zvonimira Tolica, inace zaposlenika TDR-a u sektoru financija, kako u svom podrumu pravi vino.
"Traktorom smo dovezli grožde, a sada drop koji se nalazi u bacvama stavljamo u torkolo gdje ga lagano drobimo. Ostatak od dropa poslužit ce za pravljenje rakije, pojašnjava kratko Tolic. Nekada je u toj ulici bila konoba do konobe, a sada je preostalo tek troje ljudi koji još uvijek prave vino. Tolic, inace Dalamtinac, vino je naucio po starinski praviti od zeta Bepa Jeromele, a na pitanje koliko su bacve stare veli da ne zna, ali da se on poceo proizvodnjom vina baviti 1976. i da su bacve bile iste. Na jednom od ormarica primjecujemo novinski clanak objavljen u Glasu Istre prije 11 godina kojega nam Tolic s veseljem pokazuje. Te su jeseni u ulici zadnji put organizirali feštu od vina.