Miris tartufa mnoge privukao u Buzet

Rekordnih 60-ak izlagača na Vikend festivalu istarskih tartufa (M. MIJOŠEK)
Rekordnih 60-ak izlagača na Vikend festivalu istarskih tartufa (M. MIJOŠEK)

Na jedanaestom izdanju Vikend festivala istarskog tartufa u Buzetu afrodizijačka gljiva nije se samo mirisala, već i kupovala.

- Razlozi nešto veće sajamske potražnje za afrodizijačkom gljivom su dvojaki. Tome je doprinijela niža cijena koja ovisi o kretanjima na tržištu, dok je s druge strane Turistička zajednica Buzeta uložila velike napore u reklamiranje sajma i izvan Hrvatske, pa je došao veliki broj stranaca koji tartufe ne samo mirišu već i kupuju, povjerio nam je Marko Puh iz buzetske firme Natura tartufi.

Cijena tartufa ekstra klase, u koju spadaju primjerci preko 100 grama težine, iznosila je 2.300 eura uključujući PDV, prve klase 2.000, druge 1.500, a treće 1.000 eura.

Pod velikim šatorom u Mašimovoj škuji, na štandovima rekordnih 60 izlagača te šest firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa, moglo se degustirati i kupiti tartufe te domaće proizvode poput pršuta, sira, maslinovog ulja, vina, rakija, meda, marmelada i gljiva ne samo iz Hrvatske već i iz zemalja partnera ovogodišnjeg sajma, Slovenije, Italije i Srbije. Zahvaljujući novom projektu na poljoprivrednim osnovama - GROW EU-u, na sajmu su naime sudjelovale zbratimljene općine Kopar i Quattro Castella, kao i predstavnici Novog Bečeja.

Među raznovrsnim delicijama, u jedinom hrvatskom gradu tartufa mogla se probati prava poslastica pekarsko-slastičarskog obrta "Ošo" iz Buzeta koji u novije dane proizvodi i sladoled, a najnoviji na tržištu, rekla nam je Irma Pernić, je mliječni s dodatkom bijelog tartufa i meda.

Posjetitelji tradicionalne jesenje manifestacije sudjelovali su u maloj školi kuhanja s kuharicom Masterchefa Srđanom Jevtić. Mogli su se okušati u radionici izrade domaće tjestenine, fuža, njoka, lazanja, uživati u sadržaju "Buzeta na pjatu", predstavljanju buzetskih ugostitelja, konobe Most i hotel Fontana te prepustiti se živopisnom ugođaju pravog merkata domaćih delicija.

Naj-tartuf sajma

Za naj-tartuf Vikend festivala istarskih tartufa proglašen je 478 grama težak primjerak afrodizijačke gljive firme koji je izložila firma Natura tartufi. Tartuf kapitalac vrijedan je oko 2.000 eura. U utrci za ovo priznanje bio je još jedan teži primjerak, od čak 574 grama, ali je imao nešto lošije karakteristike od prvoplasiranog. Žiri, pod predsjedanjem kuharice Masterchefa Srđane Jevtić, ocjenjivao je oblik, veličinu, boju, miris i tvrdoću tartufa.

Rekordnih sedamdesetak pasa

Na Smotri i reviji pasa u poretku lovnih pasmina pasa - ptičara, međunarodni suci prvo mjesto dodijelili su engleskom seteru Mistero di Labinci vlasnika Predraga Demirovića iz Fažane, drugo epanjel bretonu Fosco Fulvia Titonela iz Savudrije. Kod goniča prvo mjesto pripalo je posavskom goniču Ceca vlasnika Pina Gregorovića iz Buzeta, drugo istarskom goniču kratke dlake Darku Davora Jurade iz Buzeta čiji je alpski brak jazavčar Bambo osvojio treće mjesto. Za pobjednika lovnih pasmina pasa suci su izabrali engleskog setera Mistero di Labinci Predraga Demirovića.

Na reviji pasa ocjenjivani su psi bez rodovnice, a tu je prvo mjesto zauzeo shiba inu Kira vlasnice Grazielle Ranalli iz Padove, drugo hrvatski ovčar Cigo Fulvia Titonela, a treće američki stafordski terijer Coco King Nikoline Šumberac iz Labina.

Lov na tartuf

U mini pustolovnoj utrci Lov na tartuf, atraktivnoj kombinaciji trekinga i MTB-a s elementima avanturističke utrke i lova na blago, sudjelovale su 34 ekipe iz Hrvatske i Slovenije u tri kategorije. Natjecatelji su uz standardnu opremu, trebali imati i tartufarsku opremu i psa, najčešće je to bio plišani ili gumeni pas, te pronaći sakriveni simbolički tartuf.

Prvi je na cilj nakon 5 sati i 13 minuta stigao hrvatsko-slovenski dvojac Goran Modrušan i Klemen Udovič, drugi hrvatski dvojac Senad Hodžić i Mauricio Križmanić, a treći Igor Buić i Igor Prenz. U konkurenciji mješovitih timova prvo mjesto zauzeli su Slovenci Robert Pobežin i Meta Dagarin, drugo hrvatski tim Igor Dorotić i Mateja Blažević, a treće također hrvatski natjecatelji Marija Kalčić i Elvis Kalčić. Kod žena najbrža je bila pulska ekipa u sastavu Sabina Laban i Tamara Zrinić. (G. ČALIĆ ŠVERKO; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter