Miris kapuza i fešta do jutra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bartulja, jedna od najposjecenijih puckih fešti, koja je tradicionalno godinama zatvarala ljetnu sezonu i ovaj je put bila centar dogadanja u Žminju. Vecernja zabava, odnosno koncerti domace grupe Grrinta i Dražena Zecica su zbog kiše izostali. Tek su Prijatelji zat kaštela uspjeli odsvirati nekoliko pjesama, no feštalo se po kaficima i šatorima gdje nije nedostajalo dobrog raspoloženja sve do jutarnjih sati.

Uzduž ulica, u kojim je ovim povodom promet bio zatvoren, danju se kupovalo, razgledavalo i naravno, po cemu je fešta i poznata, zastalo i popricalo sa znancima, prijateljima, rodbinom... Starim gradom se širio miris kapuza, a na štandovima se nudilo i njoke, fuže, a naravno i meso s roštilja.

Na sajmenom prostoru su najviše pažnje, pogotovo mladih posjetitelja, privukle domace životinje. Uz istarsku ovcu i kozu, mogli su se dotaknuti istarsko govedo i krava, ali i magarci. Na istom se prostoru odvijao i stocni sajam gdje su se prodavale uglavnom svinje. Na Klenovici je održana vec tradicionalna smotra autohtonih pasmina pasa, a oni koji to nisu ucinili dan ranije mogli su razgledati nešto skromniji no inace 7. gospodarski sajam.

Na šterni su se našli proizvodaci istarskih suvenira, a u Kuli izložba likovnih uradaka i fotografija, a održanu su i turniri u pljockanju i gadanju glinenih golubova, a igrao se i nogomet za sve naraštaje.

Ružno vrijeme ipak nije odgodilo pjesmu i ples KUD-ova Cere i Ivana Fonovica Zlatele, vokalne skupine Mladice, skupine Veseli Istrijani te šticenika Dnevnog centar za radnu terapiju i rehabilitaciju iz Pule.


Podijeli: Facebook Twiter