Miris kao sve popularniji umjetnički medij i motiv

Dio umjetnika i posjetitelja 4. Artuma (Neven Jurak)
Dio umjetnika i posjetitelja 4. Artuma (Neven Jurak)

U Umagu je otvorena izložba izabranih finalnih radova s natječaja 4. umaškog umjetničkog salona – Artum. Na izložbi je predstavljen 31 rad, a svi su vezani uz  ovogodišnju zadanu temu Artuma - mirisi.

- Između trideset i jednog izabranog rada, najzastupljenije su instalacije, slijede slikarstvo i grafike, kolaži i fotokolaži, te tri fotografije, jedan konceptualni projekt, jedna skulptura, intervencija kao serija crteža na kamenu, jedan performans i dva video rada. Konceptualno, umjetnici su svoj narativ impostirali kao doslovnost, odnosno markiranje  teme, ali i suprotnost kao negaciju, mimikriju ili pak transformaciju. Temu podupiru osobnim stavom i metrikom osobne poetike putem aluzije, metafore, ironije, dok se na art aproprijaciju oslanjaju kao na legitimno sredstvo komunikacije. Iz ovih činjenica razvidna je raznorodnost pristupa temi, konceptualna personalizacija artefakata, no nadasve je važna njihova umjetnička uvjerljivost. Nije na odmet spomenuti kako su umjetnice na četvrtom Artumu numerički u znatnoj prednosti, kazala je selektorica ovogodišnjeg umaškog Artuma, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Gorka Ostojić Cvajner, koja je prisutne na otvorenju upoznala s koncepcijom postava.

Širina umjetničke kreativnosti

Biljana Bojić, producentica i kustosica projekta, naznačila je širinu umjetničke kreativnosti na ovogodišnjem Artumu, što se na izložbi može vidjeti od tematski šokantnih prizora – mirisa suvremenog industrijskog života, anti-dizajn predmeta za ne-upotrebu, pa sve do radova koji podcrtavaju meditativno okruženje koju pruža miris prirode.

- Odaziv je umjetnika bio do sada najznačajniji, a i inozemna zastupljenost potkrepljuje činjenicu o participaciji likovnih stvaralaca iz Slovenije, Italije i Srbije, ali i autora iz cijele Hrvatske, premda su organizator i selektor bili skeptični oko reakcije na zadanu temu. Unatoč svojoj krhkosti  i prolaznosti, svjedoci smo, što potvrđuje i ovaj Artum, da miris postaje sve popularniji umjetnički medij i motiv. Tema ''mirisa'' je nastavak umjetničke obrade osjeta na artumskim umjetničkim salonima,  uz prethodno već obrađene teme osjeta dodira i okusa, kazala je Biljana Bojić.

Izložbu je otvorila dogradonačelnica Grada Umaga, Floriana Bassanese Radin, štrcajući miris, tj. aktivirajući naljepnicu s znakom opasnosti od kemikalija na radu slovenske umjetnice Jerce Šantej.

O Proustovom vremenu i sjećanjima

Nakon otvorenja izložbe održan je performans mladog umjetničkog dvojca, Nine Butorac i Darka Brajkovića, pod nazivom ''Pronađeno vrijeme; Zapisi mirisa'', koji se referira na Proustovo razmišljanje o vremenu i sjećanjima.

Na zatvaranju ''Artuma'', 16. listopada, biti će prezentiran katalog projekta, te će biti dodijeljene tri umjetničke nagrade. Sponzor prve otkupne nagrade je Istraturist, druga nagrada ostaje u fundusu likovne zbirke Muzeja grada Umaga, čiji je pokrovitelj Grad Umag, dok je treća ovogodišnja nagrada realizacija samostalne izložbe u muzeju. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter