Miris delicija na fažanskoj rivi


Fažanski gušti i delicije u organizaciji TZ Fažana, Agroudruge Fažana i fažanskih ugostitelja danas su ponovo privukli velik broj posjetitelja. Gastro manifestacija koja već nekoliko godina za redom otvara predsezonu u Fažani ovaj je put bila posvećena jelima od šparoga, rakova i sipa koja su se po pristupačnim cijenama nudila pod šatorom na Trgu sv. Kuzme i Damjana i u osam obližnjih ugostiteljskih objekata.

Posjetitelji koji su odlučili ovu ugodnu, sunčanu nedjelju provesti u šetnji fažanskom rivom te predahnuti uz dobar ručak mogli su na Trgu za 35 kuna birati između maneštre sa šparogama i bobićima i njoki sa šugom od šparoga i pršuta, što je bilo dosta traženo jelo, kao i brodet s rakovima ili nešto laganija salata od rakovice ili sipa, ili pak lazanje sa rakovicom, za koje je trebalo izdvojiti 45 kuna.

U restoranima se pak mogla naći neizostavna fritaja sa šparugama, rižot od sipa, palenta sa sipama, tagliatele ili pljukanci s rakovicom i druge ukusne kombinacije čiji su se mirisi širili cijelom fažanskom rivomu.

No, da bi se u rakovima uopće moglo uživati, potrebno ih je znati očistiti, a kako se to radi, brojnim su zainteresiranim posjetiteljima u popodnevnim satima predstavile iskusne fažanke.

Osim Gušta i delicija na rivi je održana i 9. Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja na kojoj je ove godine, zbog izrazite lanjske suše, sudjelovalo tek 27 maslinara. Prvo mjesto s 87 bodova podijelili su Mile Pjevač i Roberto Zović, premda je čak 10 maslinovih ulja zaslužilo zlato, a 10 srebro.

Maslinova ulja mogla su se i degustirati na rivi, a našlo se tu u ponudi, kao i uvijek, i domaćeg sira, pršuta, meda, vina, rakije i kolača.

Već sljedeće subote fažanska će riva biti zasigurno dupkom puna posjetitelja budući da se održava 10. Škola soljenja srdela na koju se ove godine prijavilo čak 150 polaznika. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter