Fažanski gušti i delicije u organizaciji TZ Fažana, Agroudruge Fažana i fažanskih ugostitelja danas su ponovo privukli velik broj posjetitelja. Gastro manifestacija koja već nekoliko godina za redom otvara predsezonu u Fažani ovaj je put bila posvećena jelima od šparoga, rakova i sipa koja su se po pristupačnim cijenama nudila pod šatorom na Trgu sv. Kuzme i Damjana i u osam obližnjih ugostiteljskih objekata.
Posjetitelji koji su odlučili ovu ugodnu, sunčanu nedjelju provesti u šetnji fažanskom rivom te predahnuti uz dobar ručak mogli su na Trgu za 35 kuna birati između maneštre sa šparogama i bobićima i njoki sa šugom od šparoga i pršuta, što je bilo dosta traženo jelo, kao i brodet s rakovima ili nešto laganija salata od rakovice ili sipa, ili pak lazanje sa rakovicom, za koje je trebalo izdvojiti 45 kuna.
U restoranima se pak mogla naći neizostavna fritaja sa šparugama, rižot od sipa, palenta sa sipama, tagliatele ili pljukanci s rakovicom i druge ukusne kombinacije čiji su se mirisi širili cijelom fažanskom rivomu.
No, da bi se u rakovima uopće moglo uživati, potrebno ih je znati očistiti, a kako se to radi, brojnim su zainteresiranim posjetiteljima u popodnevnim satima predstavile iskusne fažanke.
Osim Gušta i delicija na rivi je održana i 9. Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja na kojoj je ove godine, zbog izrazite lanjske suše, sudjelovalo tek 27 maslinara. Prvo mjesto s 87 bodova podijelili su Mile Pjevač i Roberto Zović, premda je čak 10 maslinovih ulja zaslužilo zlato, a 10 srebro.
Maslinova ulja mogla su se i degustirati na rivi, a našlo se tu u ponudi, kao i uvijek, i domaćeg sira, pršuta, meda, vina, rakije i kolača.
Već sljedeće subote fažanska će riva biti zasigurno dupkom puna posjetitelja budući da se održava 10. Škola soljenja srdela na koju se ove godine prijavilo čak 150 polaznika. (Patricija SOFTIĆ)