Mirenje: Sindikatima dosta božićnica i regres

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati javnih i državnih službi i Vlada započeli su jučer postupak mirenja uoči najavljenog koordiniranog štrajka za srijedu, 5. lipnja. Dvije suprotstavljene strane mirenje nastavljaju danas, a dogovorili su se da do okončanja tog postupka neće izlaziti s informacijama u javnost. No, sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja, znanosti i visokog obrazovanja, državni službenici i namještenici, vojni službenici, policajci, poreznici te medicinske sestre i tehničari od Vlade traže povratak svih umanjenih prava na razinu prije umanjenja, kada to ekonomske prilike budu dopuštale. U odnosu na ranija razdoblje u svojim su zahtjevima "popustili".

Naime, ovog puta ne traže retroaktivno vraćanje prava, odnosno isplatu neisplaćenih materijalnih prava. Traže samo povratak tih prava, ali to u svojim istupima proteklih dana nisu dobro artikulirali.

Na primjeru božićnice i regresa to znači da sindikati traže da im se ta prava vrate onog trenutka kada BDP poraste, odnosno da im budu isplaćeni kada to ekonomska situacija bude dopustila (pritom zaboravljajući prošlost). Jedino pravo koje traže retrogradno jest jubilarna nagrada, jer smatraju da je riječ o malom broju ljudi pa izdaci ne bi bili preveliki.

Sindikati su, kako se može čuti, izradili nekoliko različitih parametara pod kojima bi im se određena prava vraćala. Među ostalim traže i povrat dodataka oduzetih učiteljima i nastavnicima. Vlada na to neće pristati, tvrdeći da su ti dodaci uračunati u nove koeficijente u tim službama. Osim toga, sindikatima predlaže sporazum kojim bi se regulirali uvjeti pod kojima bi se moglo razgovarati o korekciji prava. Odnosno, obje suprotstavljene strane traže slično, ali se ne razumiju. Hoće li približiti stavove, možda bi se moglo vidjeti danas nakon nove runde mirenja. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter