Mirela Holy predstavila listu ORaH-a za EU-izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Održivog razvoja Hrvatske (ORaH) dr. Mirela Holy predstavila je danas izborni program i listu ORaH-a za izbore za Europski parlament na kojoj je šest kandidatkinja i pet kandidata, ona je prva, a šesti na Listi je njihov najmlađi kandidat 19-godišnji Mihael Peklar, maturant zagrebačke V. gimnazije, višestruki prvak države u informatici.

Među ostalim kandidatima na listi su dr. Davor Škrlec koji je na drugom mjestu, dr. Andrea Feldman je treća, dr. Ivan Vicković četvrti, Sanja Galeković peta, Vlasta Toth sedma, Dino Vidić osmi, dr. Marina Biti deveta, dr. Vladimir Lay deseti i Atana Grbić-Martinović jedanaesta.

Holy je istaknula da će biti jako sretni ako uspiju dobiti jedan mandat, ali su svjesni toga da je prag izuzetno visok, da neće biti lako to dobiti. "Planiramo odraditi što je moguće kvalitetniju kampanju, dobro se pozicionirati i gledati to kao jednu jako kvalitetnu nacionalnu anketu koja će nam omogućiti usmjeravanje našeg rada u budućnosti", naglasila je.

Holy je rekla da ona sigurno neće ići u EU-parlament ako na izborima osvoje mandate, zato što smatra da je situacija u Hrvatskoj takva u ovom trenutku da je važnije biti u hrvatskom parlamentu, nego u europskom. "Ali imamo toliko kvalitetne kandidate i kandidatkinje na listi da mislim da svatko od njih može dostojno zastupati 'zelenu politiku' Hrvatske u Europi", istaknula je Holy.

Drugi na Listi prof. dr. Davor Škrlec rekao je da će odluku o tome tko će ići u EU-parlament donijeti kada vide rezultate izbora.

ORaH-ov program za EU-izbore temelji se na politici programa Europske stranke zelenih (European Greens - EGP), pa ako ORaH osvoji mandat/e u EU-parlamentu, njihovi europarlamentarci bit će dio obitelji EGP-a.

Program ORaH-a se u gospodarskom smislu oslanja na "Green New Deal" (Zeleni novi dogovor), a to je "program održivog razvoja koji otvara nova radna mjesta i diže gospodarstvo iz mrtvih realizacijom projekata održivog razvoja", istaknula je Holy.

Rekla je da se obraćaju onim građanima i građankama koji su zgađeni politikom, koji žele da politika bude posao u javnom interesu. "Posebno se obraćamo mladima i ženama i zbog toga je Mihael (Peklar) na našoj listi, zato što smatramo da mladi trebaju biti aktivno uključeni u političke procese, da nije u redu da netko drugi govori u njihovo ime i nadamo se da će Mihael motivirati druge mlade da se uključe u političke procese, da izađu na izbore, ali i da se počnu pridruživati strankama i aktivno sudjelovati u njihovom radu jer je to budućnost", istaknula je Holy.

Upitana kakvu će kampanju voditi s obzirom na to da su dvije najjače stranke pokazale da će to biti kampanja prozivki i optužbi, te hoće li odgovarati na optužbe jer su jučer indirektno prozvani od predsjednika SDP-a i premijera Zorana Milanovića, Holy je rekla da ona misli da su građani u Hrvatskoj zgađeni politikom upravo zato što se političari međusobno prepucavaju oko potpuno nevažnih tema.

- Mi ne želimo na taj način sudjelovati u kampanji, rekla je i dodala da su zato danas predstavili svoj politički program koji žele prezentirati građanima te da će se njihova kampanja najviše oslanjati na društvene mreže i nastojat će voditi tzv. dijalošku kampanju, gdje će pozvati građane da se očituju o onome što su njihovi prijedlozi rješenja, a vodit će i edukativnu kampanju zato što smatraju da građanke i građani jako malo znaju o EU i Europskom parlamentu, načinima donošenja odluka i na koji način se reflektira na Hrvatsku ono što se dogovori i donese kao direktiva, uredba ili odluka na razini EU-a.

Upitana kako komentira to što je Milanović rekao da glas za novoosnovane stranke znači glas za HDZ, Holy je odgovorila da se neće dati uvlačiti u te razmirice. "Naime, ja smatram da je posao premijera izuzetno zahtjevan i težak i da je u interesu cijele Hrvatske da premijer radi dobro taj posao, pa tako na kraju krajeva i članova i članica ORaH-a i naših simpatizera i zato ne želimo sudjelovati u ovakvom verbalnom prepucavanju jer želimo da premijer bude smiren, da ne bude uzrujan i da dobro radi svoj posao", rekla je Holy.

Dodala je da je njezin dojam da je premijer u posljednje vrijeme nervozan i žao joj je zbog toga zato što je Hrvatska puna različitih problema te se nada da će se posvetiti rješavanju tih problema, a u tome će imati njihov apsolutni "support".

Mihael Peklar je rekao da je uvjeren da su mnogi iz njegove generacije zainteresirani za to da svijet postane bolji, iako mnogi ne vide kako bi to mogli postići. "Zato sam ja ovdje da im pokažem da se uz dovoljno truda može nešto i napraviti", poručio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter